Amerika je, alespoň mezi Čechy, známa jako země s nepříliš chutnými pivy. O to překvapivěji může znít skutečnost, že pivo se na americkém kontinentu vařilo již před jejím objevením Kryštofem Kolumbem v roce 1492.
Jak ve své knize Pivovarnictví uvádí Ladislav Chládek, před lety proběhlý archeologický průzkum v Peru prokázal existenci pivovarů již zhruba kolem roku 1000. Podle průzkumu se jednalo o pivovar s velkou pivnicí, neboť všechno vyrobené pivo bylo vypito hned na místě.
Nápoj podobný pivu se také vyráběl v oblasti And. Nazýval se „čiča“ a hlavní surovinou byla rozžvýkaná kukuřice. Další alkoholické nápoje vařili také indiáni, a to například z třtinového nebo javorového cukru a aloe.
Zatímco ale nejstarší nálezy z amerického kontinentu pochází zhruba z roku 1000, v oblasti Evropy jsou datovány mnohem starší důkazy o pivovarnictví. Například v babylonské říši se pivo vařilo již 2500 let před naším letopočtem. Čtěte také: Pivo ve starověku? Kašovité a pilo se slámkou
-lm-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: