Pivovar Holba má nové ležácké sklepy za 40 milionů korun

Pivovar Holba ukončil hlavní etapu rekonstrukce ležáckých sklepů a už letos v létě využije jejich plnou kapacitu 20 tisíc hl. Celkem 40 milionová investice přinese výrazné zvýšení kapacity ležáckého sklepa…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz  
  Horký tip č. 2: Koupit 🍃 KRATOM online přes e-shop AdamKrupa.cz  

Pivo

Pivovar Holba ukončil hlavní etapu rekonstrukce ležáckých sklepů a už letos v létě využije jejich plnou kapacitu 20 tisíc hl. Celkem 40 milionová investice přinese výrazné zvýšení kapacity ležáckého sklepa a další zlepšení podmínek pro dlouhé dozrávání piva.

Čtěte také: Pivovar Černá Hora nestíhá vyrábět. Rozšířil kapacity za 20 milionů korun

„Nyní máme plnou kapacitu sklepa, což nám umožní plynule vykrývat letní odbyt,“ řekl Vladimír Zíka, ředitel pivovaru a potvrzuje připravenost pivovaru na sezónu. Stáčírny sudů běží od tohoto týdne v plném provozu na 3 směny, stejně jako varna, kde navíc dochází k prodloužení cyklu. Od dubna nastoupilo do pivovaru 10 brigádníků, především do obslužných provozů stáčírny a expedice. Pivovar očekává nárůst poptávky už od května, jak velký bude, z velké míry ovlivní počasí. „V létě očekáváme až stoprocentní nárůsty prodeje, které jsme připraveni plynule vykrýt. Nejde jen o zajištění odbytu ale o kompletní servis, poskytnutý zákazníkovi,“ kometoval Vladimír Zíka.

V Holbě stále drží klasickou výrobu piva, která staví na tradiční metodě pomalého zrání, takže ležák ve sklepích dozrává až 2 měsíce. Proto je zapotřebí vytvořit zásoby v dostatečném předstihu.

Ležácké sklepy pivovaru

Ležácké sklepy jsou v Hobě rozděleny do 5 oddělení, z toho jedno je přetlačné s 6 novými přetlačnými tanky. Nové jsou i ležácké tanky ve většině oddělení. Jsou vyrobeny z nerezové potravinářské oceli, aby vytvořily ideální prostředí pro zrání piva. Jejich výhodou je také automatická sanitace, která zajišťuje sterilní prostředí.

Rekonstrukce ležáckých tanků představovala celkovou výměnu zařízení i stavební úpravy. Kromě ležáckých tanků došlo k výměně hradících armatur, důležitých pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, který ovlivňuje říz i pěnivost piva. V prostorách sklepa je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C a to vyžaduje spolehlivý a současně výkonný chladící systém. To bylo důvodem, aby původní žebrovice nahradily chladící registry. „Pozvolné dozrávání je nejdelším procesem při výrobě piva a významně ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. V případě, že při něm dojde k teplotním výkyvům, promítnou se do nežádoucích příchutí nebo vůní piva,“ vysvětlil Vladimír Zíka.

Kromě udržení stálé teploty je pro kvalitu piva nezbytná dokonalá čistota všech technologických zařízení včetně rozvodů, proto ty původní skleněné nahradily nerezové, umožňující důkladnou sanitaci.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.