Portské a sherry pochází z jihu. Proslavili je ale Britové

Když se řekne portské nebo sherry, většina z nás si představí dýchánek anglických dam. Dámy sedí v pohodlných křeslech, popíjejí kvalitní portské nebo sherry, ujídají sladký dezert a probírají všechny novinky z hrabství…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->
Zrající portské

Zrající portské

Když se řekne portské nebo sherry, většina z nás si představí dýchánek anglických dam. Dámy sedí v pohodlných křeslech, popíjejí kvalitní portské nebo sherry, ujídají sladký dezert a probírají všechny novinky z hrabství.

Ale kde se toto víno vzalo a jak se vyrábí? Pojďme si je tedy představit.

Portské jako symbol Portugalska

Portské víno, portugalsky Vinho do Porto, Oporto, Porto, česky hovorově „Portské“, je jedním ze symbolů Portugalska. Pochází ze severního Portugalska, z údolí řeky Douro a své jméno získalo podle města Porto, které se nachází při ústí řeky Douro do Atlantického oceánu. Přestože se po celém světě vyrábí mnoho vín, které ve svém názvu nesou slovo portské, název Port nebo Porto smí být používán pouze pro vína z výše uvedené oblasti Portugalska.

Přidali brandy a portské bylo na světě

Portské víno se na severu Portugalska začalo vyrábět koncem 17. století. V roce 1678 vyhlásila Británie válku Francii a zablokovala francouzské přístavy. Rázem se Británie začala potýkat s nedostatkem vína, které do té doby bylo převážně dováženo z Francie. Obchodníci okamžitě zaměřili svou pozornost na dovoz vína z Portugalska. V té době portugalská vína nedosahovala příliš vysoké kvality a cestou po moři se kazilo. Aby obchodníci víno pro převoz lépe stabilizovali, začali do sudů přidávat brandy a první portské bylo na světě.

Portské víno se liší od všech ostatních

Portská vína jsou tedy vína fortifikovaná neboli dolihovaná. Na výrobu portského je povoleno 48 odrůd hroznů, ale jen šest odrůd je pokládáno za ta nejlepší. Jsou to Touriga nacional, Tinta cao, Tempranillo (v Portugalsku nazývaná Tinta roriz), Tinta barroca, Tinta Francesa a Tinta amarela. Většina odrůd je modrých. Portské je víno mimořádně příjemné, hladké, nasládlé a liší se od všech ostatních.

I portských vín je celá řada. Nejběžnější je Ruby Port, které má rubínově červenou barvu, primární hroznový buket a v sudě byl nejméně jeden rok. Dalším je Tawny Port, který dlouhodobým zráním v sudu získává hnědou barvu. Chuť je plná jemná s kořenitým ořechovým podtónem. Existují i laciná Tawny, která jsou směsí červeného a bílého portského. Až do roku 1935 se vyrábělo pouze červené portské. Od této chvíle se vyrábí i bílé portské víno, které je měkké, hebké a lahodné. Další druhy zrají několik let v sudech,  jako je například Fine old tawny port nebo Fine old Ruby port.

Podávání vyžaduje speciální postup

Většina starších portských vín má v lahvi různě velkou usazeninu barviva. Proto se musí před podáváním dekantovat tzn. opatrně přelít do skleněné karafy. Dekantace je umění, usazenina se nesmí při přelévání zvířit. Další atrakcí, kterou mohou portská vína nabídnout, je i samotné otevírání velmi starých ročníků. Ty mívají již značně porušené zátky a aby se při otevírání nedostaly výdrolky korku do vína, používá se speciálních kleští. Ty se v ohni rozpálí a stiskne se jimi hrdlo lahve, které praskne a víno se může dekantovat.

Pravé sherry ze Španělska

Sherry je nejznámější španělské fortifikované víno. Jedná se zejména o vína suchá a polosuchá, výjímečně vína sladká. Pravé sherry se vyrábí v oblasti jižního Španělska v kraji Jerez de la Frontera. Jerezerské víno má daleko hlubší kořeny než víno portské. Již v roce 1100 před n. l. zde Féničané založili první vinohrady a později Řekové přišli se svou technologií doslazování a dobarvování sherry. Ale teprve s příchodem Maurů a díky jejich destilačnímu přistroji došlo ke vzniku a rozmachu tohoto unikátního vína. O věhlas vína se zasloužili angličtí obchodníci.

Původně se pro výrobu sherry používalo více než sto odrůd vinné révy. Dnes jsou povoleny pouze tři a to Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. I Sherry existuje několik typů jako je např. Fino, Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Palo Cortado, Pale Cream a Oloroso Cream nebo Pedro Ximenez.

Oba typy vín jsou výbornými aperitivy, ale jednotlivé typy se hodí také k sladkým dezertům, k husí paštice, čerstvému ovoci, k těstovinám anebo sýrům. Záleží jen na Vaší vytříbené chuti.

Tak čin čin a ať nám chutná!

-pp-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


2 Replies to “Portské a sherry pochází z jihu. Proslavili je ale Britové”

  1. Irena napsal:

    Portské úplně miluju, už jsem jich zkusila strašnou spoustu druhů, ale mým favoritem pořád zůstává tohle portské víno.

  2. Veronika Č. napsal:

    Pro podávání vína je karafa nezbytností. Karafa nejen oddělí kal, ale také víno provzdušní a uvolní jeho aroma. Již přes 2000 let je karafa neodmyslitelně spojena s pitím vína.
    Dnes je na trhu mnoho druhů a typů karaf, od klasických po designové. Více na http://karafanavino.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.