Jahoda a sklenka sektu představuje dnes letní standard. Společensky i gastronomicky, či gastronomicky i společensky. Co však zatím standard postrádá, je postup, v jakém se tento tandem vychutnává. Postup doporučovaný výrobcem Bohemia Sektu, nejprodávanějšího „šampaňského“ v Česku, vám zde přinášíme.
Jak na „šampaňské“ a jahody v 8 krocích
1. Jahoda musí být očištěná, vzhledná a ve stavu optimální vnitřní zralosti. Nestačí, aby jako zralá vypadala!
2. Jednotlivá jahoda se buď zavěšuje na sklenku sektu, na míchátko, nebo se – je-li jahod více – podává na malé misce jako chuťovka. V tom případě se může přiložit malá nádobka s cukrem krystal, nebo – lépe – krupicí. Cukr moučka se nedoporučuje, vytváří na jahodě nevzhledné hrudky.
3. Pokud se jahoda zavěšuje na sklenku nebo míchátko, pak zásadně celá. Ostrým nožem se od špičky asi tak do poloviny nařízne a štěrbinou zasadí na sklenku. V případě speciálního míchátka se jahoda pouze propíchne a posune do té výšky, aby visela těsně nad hladinou sektu. Stopka v tomto případě zůstává na plodu; opravdu pozorný barman nebo číšník opatrně odchlípne okvětí tak, aby je mohl host uchopit mezi prsty a jahodu při konzumaci snadno od stopky odtrhnout. Smyslem zavěšené jahody je jednak barevný akcent, jímž sklenka ožije, jednak podpora vůně. Při pití stoupá vůně jahody nosem do nosohltanu a vytváří příjemnou chuťově-aromatickou kombinaci.
4. Pokud se jahody přikládají, pak zásadně v lichém počtu a dostatečném množství; jde-li o společnosti, pak v počtu minimálně tří jahod na osobu. Ve velmi vyspělém podniku nic nestojí v cestě založení tzv. finger-bowle, misky s vlažnou vodou na opláchnutí prstů. Bývá zvykem vložit do vody plátek citronu a dát tak jasný signál, že to není tekutina na zapíjení šumivého vína. Předpokládá se založení ubrousku, jímž si host otře prsty.
5. Vychutnat si chuť jahody a šumivého vína předpokládá dodržení tohoto postupu:
- Napít se sektu
- Sníst jahodu a bezprostředně se znovu napít
- Při druhém napití doporučujeme přisát vzduch, aby se víno v ústní dutině řádně rozšumělo
6. Takto lze také kombinovat jahodu především s polosuchým sektem (díky zbytkovému cukru v sektu dochází k chuťové harmonii); v kombinaci se suchým sektem je někdy lepší sejmout jahodu ze sklenky, lehce navlhčit v sektu (pokud to výše hladiny a průměr sklenky dovolují) a ponořit ji do cukru. Kombinace s růžovým sektem nebývá tak přesvědčivá.
7. Složitější a zároveň méně vzhledný je další možný postup – je možné jahodu v sektu rozmačkat. Tím se do nápoje uvolní jahodová chuť a aroma. Ocení to především ti, kteří dávají přednost výraznější ovocné chuti. Klíčový je způsob rozmělnění jahody. Je možné použít míchátko (může použít i host) nebo muddler.
8. I když to vypadá, že jahody k sektu patří, není žádoucí to přehánět. Výsledný produkt by měl působit pořád dojmem sektu.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Šampaňské a jahody? Víme, jak na to […]
[…] Šampaňské a jahody? Víme, jak na to […]
[…] a pohody, spočívá v rafinovaném spojení alkoholu s jemným a vytrvalým perlením. Čtěte také: Šampaňské a jahody? Víme, jak na to ▼ PARTNER if (slevomat) { // set params slevomat.params.size = '550.400'; […]
[…] o šampaňském: Šampaňské a jahody? Víme, jak na to Šumivá vína nezaměňujte s perlivými. Víme, jak se liší Šampaňské s červenou stuhou je […]