Šípkové víno není pouze vynikající nápoj, ale lze jej doporučit i jako prevenci chřipky nebo jiných onemocnění v těchto chladných dnech. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, především vitamínu C. Ideální je pít jednu skleničku vína každý den.
Čtěte také: „Víno“ s chutí šafránu je světovým unikátem. Vzniklo na Slovensku
Jak se Šípkové víno vyrábí
K přípravě se používají čestvé šípky, ale je možné využít i sušených. V takovém případě odpovídá 1 kg sušených šípků 2,5 kg šípků čerstvých. Šípky se dobře operou (stopky i okvětí může zůstat), zalijí horkou vodou a nechají se vyluhovat.
Po vychladnutí se přidá zákvas čisté kultury kvasinek. Nádoba se uzavře kvasnou zátkou a tekutina nechá kvasit při teplotě 20°C. V okamžiku, kdy všechny šípky klesnou ke dnu, se tekutý podíl stočí a oddělí od šípků. Víno se stáčí přes hadičku do čisté nádoby.
Šípkové víno je známé pro svou svéráznou a osvěžující chuť. Jediným rizikem je období kvašení, které se nemusí vždy povést.
Podobně lze připravit i jiná vína
Šípkové víno patří bezpochyby mezi „domácí“ vína. Tyto vína se dají připravit z většiny surovin, které se nacházají na zahradě. Nejsou to pouze vína z rybízu, z jablek, z hrušek, ale také třeba z rajčat, nebo z bylinek. Další výhodou těchto vín je jednoduchost jejich přípravy a různé chuťe, které lze vytvořit.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Šípkové víno pomůže předejít nachlazení. Sklenka denně stačí […]
[…] Čtěte také: Šípkové víno pomůže předejít nachlazení. Sklenka denně stačí […]