V rámci Národní soutěže vín, nejvyšší soutěže vín v České republice, vyhodnotila odborná porota jako nejlepší víno Mikulovské vinařské podoblasti Ryzlink vlašský – Nature 2010 z Vinařství Šebesta. Čtěte také: Šampionem Mikulovské vinařské podoblasti je Ryzlink vlašský od Šebesty
Přinášíme rozhovor s majitelem vítězného Vinařství Šebesta, Martinem Šebestou.
Jak byste popsal svého Šampiona? Je to typický „vlašák“ nebo je něčím specifický?
Ryzlink vlašský – Nature 2010 je zcela jistě víno, které se svým charakterem liší od našich vín a od většiny vín známých producentů. Toto víno je vyrobeno technologií zakvášení kvasinkou s původem ve vinici, ze které pochází i hrozny. Podstata tohoto vína je v přirozenosti jeho chuti a patrné mineralitě. Zásadní rozdíl je v tom, že víno není vyrobeno tak, aby okamžitě upoutalo pozornost svým bohatým aromatickým profilem, který se však po určité době ležení může změnit.
Jak velké je vaše vinařství?
Jsme menší vinařství. Obhospodařujeme v Březí u Mikulova (Liščí vrch, Ořechová hora) 10 ha vinic. Celou produkci lahvujeme, část produkce také nakupujeme. V současnosti vyrábíme 60 tis. lahví přívlastkových vín.
Jakým odrůdám se věnujete nejvíce?
Nejpěstovanější naší odrůdou je Ryzlink vlašský, který je v podmínkách Mikulovska a Podpálaví nenahraditelný. Dále pěstujeme Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, z červených odrůd pak Dornfelder, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Sortiment se nám od letošního ročníku obohatí o Ryzlink rýnský a Pálavu (mladé vinice v trati Ořechová hora).
Jak jste se k vinařství dostal?
Pocházím z kraje, kde má réva své hluboké kořeny. Oba rodiče pracují v zemědělství. Ke každému domu v naší obci patří nějaký ten sklípek či 500 hlav vinohradu, proto nebylo náhodou, že jsem nastoupil v letech 1990-1994 na Střední zemědělskou školu, obor vinohradnictví. Od roku 2002 se věnuji vinařství profesionálně.
Jaký máte recept na špičkové víno?
Špičkové víno je souhra více věcí. Jsou čtyři zásadní podmínky, které je nutno splnit. V první řadě je to vinohrad – místo, kde réva roste, půdní složení, mikroklimatické podmínky a k tomu vhodná odrůda. Druhá podmínka je vinohradník, který vedle úsilí vynaloženého do vypěstování vinice od jejího začátku dá vedle své namáhavé práce i kus svého srdce. Za třetí je to práce sklepmistra, která pak zúročí to, co vinohradník z révy vypěstoval a promítne do vína kus své osobnosti. Za čtvté je to pak dobrý ročník, vývoj počasí a trocha toho „vinařského štěstí“.
Jakou máte vizi do budoucna?
Přeji si, aby naše malé vinařství trvale obohatilo svou činností nabídku moravských vín a my mohli s jistou dávkou pokory pokračovat ve více jak tisícileté tradici pěstovaní révy a výroby vína u nás. Přeji si, aby byli zákazníci spokojeni s naší prací a rádi se vraceli k našim vínům.
Děkujeme za rozhovor.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] „Toto víno je vyrobeno technologií zakvášení kvasinkou s původem ve vinici, ze které pochází i hrozny. Podstata tohoto vína je v přirozenosti jeho chuti a patrné mineralitě,“ popisuje svého Šampiona vítěz Martin Šebesta. Čtěte také: Špičkové víno je souhra více věcí, říká šampion Mikulovské vinařské pod… […]