V sobotu představil pivovar Starobrno nové nepasterizované pivo. Milovníci brněnského pěnivého moku se tak mohou těšit na chuťový zážitek srovnatelný s oblíbeným pivem z tanku.
Výroba nepasterizovaných piv není v Česku zatím rozšířená, podle střízlivého odhadu nepasterizovaná piva představují méně než 10 % celkové produkce.
„Pivo si ponechává původní vlastnosti přírodního nápoje, tedy zejména čerstvou a přirozenou chuť. Nepasterizované pivo je dále zdravější, protože nedochází ke snižování množství polyfenolů, které jsou známy svými přirozenými antioxidačními účinky,“ charakterizoval nepasterizované pivo garant jeho kvality, sládek Petr Hauskrecht.
O převratné inovaci začali ve Starobrnu uvažovat už na počátku loňského roku.
Pod vedením prozatímního sládka
V období vrcholících příprav na zavedení převratné novinky došlo ve Starobrnu k personální změně. Starobrněnský pivovar se rozhodl opustit jeho vrchní sládek Tomáš Pluháček. Novou situaci ovšem v pivovaru vyřešili rychle a bez problémů. Než bude vybrán nový sládek, dohlíží na kvalitu piva, receptury, výrobní postupy i nepasterizované pivo Petr Hauskrecht, odborník na slovo vzatý a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně. Jako předchůdce a učitel Tomáše Pluháčka strávil Petr Hauskrecht ve Starobrnu celých 15 let. Čtěte také: Starobrno hledá nového sládka
Další z novinek pivovaru Starobrno
Pivovar Starobrno stojí na Starém Brně již 140 let a ačkoliv jde o moderní pivovar, zachovává tradiční výrobní postupy, doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Od roku 2008 je zde v provozu nová varna, od roku 2010 přímo v areálu funguje i linka na výrobu a stáčení piva do 1,5 litrových Maxilahví – obalů ze speciálního plastu, vyvinutých speciálně pro pivo. Díky ní i díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječmenného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vaří více než milion hektolitrů piva.
Starobrno má v portfoliu tradiční výčepní piva (Tradiční, Černé, Řezák), Ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou třináctku a unikátní speciály Zelené pivo a Modrou Kometu. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Medium.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: