Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy?

Tequila je tradiční mexický alkoholický nápoj vyráběný ze speciálního druhu modrého agáve. Obsah alkoholu se v tequile obvykle pohybuje mezi 38 až 40 procenty. V barech nebo na jiných místech…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Tequila je tradiční mexický alkoholický nápoj vyráběný ze speciálního druhu modrého agáve. Obsah alkoholu se v tequile obvykle pohybuje mezi 38 až 40 procenty.

V barech nebo na jiných místech, kde je tequila podávána, se lze nejčastěji setkat se stříbrnou nebo zlatou variantou. Vedle těch ale existují ještě další druhy, lišící se především kvalitou založenou na délce zrání.

Všechny druhy pravých tequil jsou vyrobeny destilací ze stoprocentní šťávy modrého agáve. Tequily, které vznikají z méněprocentní (51 až 99 %) agávové šťávy, se nazývají řezané (mixto) tequily. Ty ale nechme stranou a podívejme se, jak se dělí především ty pravé.

Stříbrná neboli blanco

Stříbrná nebo také bílá či blanco tequila je alkoholický nápoj čiré barvy. Je vyrobena ze stoprocentní šťávy modrého agáve dvojitou destilací. Převážná část stříbrných tequil nezraje v sudech, ale přímo v lahvích. Existují i výjimky, avšak každá tequila, která nebyla déle než dva měsíce uložena v sudech, se označuje jako tequila stříbrná.

Zlatá neboli joven

Zlatá tequila je alkoholický nápoj žlutookrové barvy. Vzniká ze stříbrné tequily přidáním karamelu nebo nyní také potravinářského barviva. Při použití karamelu získá tequila větší jemnost, a není tak agresivní při polykání jako tequila stříbrná. To ale neplatí při použití potravinářského barviva.

Reposado tequila

Reposado tequila se od prvních dvou liší především ve vyšší kvalitě způsobené délkou zrání. Uskladněna musí být v obvykle dubových sudech nejméně dva a nejvýše dvanáct měsíců. Tequila Reposado je díky dlouhému zrání jemnější než stříbrná i zlatá tequila. Délka zrání se ale odráží také na ceně, která bývá obvykle vyšší než u dvou výše jmenovaných.

Añejo tequila a añejo extra tequila

Añejo tequila je ještě kvalitnější než všechny dosud jmenované a liší se opět délkou zrání. V dubových sudech musí zrát nejméně jeden rok a nejvýše tři roky.

Špičková añejo tequila (Añejo extra tequila) je ze všech druhů tequil nejjemnější a nejchutnější. Důvodem je ještě delší doba zrání v dubových sudech, která nesmí být nižší než 3 roky a obvykle nebývá delší než 5 let. Podává se zpravidla v koňakových sklenkách a ze všech druhů tequil je přirozeně nejdražší.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


6 Replies to “Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy?”

  1. Já osobně napsal:

    Konečně v tom mám jasno… myslel jsem, že zlatá se připravuje nějakým docela jiným způsobem než stříbrná a je kvalitnější, ale ono to tak docela není…

  2. pedro napsal:

    tento článek je zcestný a desinformační .. v žádném případě není kvalita tequily podmíněná dobou zraní.. Znalci tequily neopak dají za pravdu že tequila zrající je naopak ochuzena o chuť agáve a nabalí na sebe pachuť burbonu v kvalitnějších značkách ( potravinářské barvivo a pod. je pouze v podřadných) její konzumace v Mexiku je však minimální. Pro srovnání je ideální světlé a černé pivo.. dále agresivita při polykání či pálivost blanka je daná nekvalitní značkou a laicky řečeno že toto je jedno z vodítek, jak rozpoznat nekvalitní tequilu. Výchozím bodem pro rozpoznání kvalitních tequil je že musí splňovat podmínky pro certifikáty a na láhvi by mělo být označení NOM (normas official mexicana) CRT (Consejo Regulador de Tequila) a DOT (Denomination of Origin) bez těchto označení se v podstatě nejedná o tequilu, ale o šmejd

    jinak zde není uvedena Extra Añejo, kde je podmínka zraní 3roky a víc

  3. Pedrovec napsal:

    Pro pedro: Extra Añejo v článku uvedena je!

  4. Pedrovec napsal:

    Pro pedro: Neřekl bych, že je článek nějak zvlášť zcestný a desinformační, spíše se nezmiňuje úplně o všech aspektech, kt. mají vliv na kvalitu tequily. Třeba bude druhý díl… v každém případě, vše, co píšete, je samozřejmě pravda.

  5. […] O tomto tradičním mexickém alkoholickém nápoji je známo, že se vyrábí z nějakého sukulentu. Konkrétně se však jedná o speciální druh Weberovy modré agáve (tequila agave). Obsah alkoholu se v tequile běžně pohybuje mezi 38 až 40 procenty. Pije se čistá nebo jako součást koktejlů. Čtěte také: Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy? […]

  6. […] Dalším mýtem mezi českými poživateli alkoholu je, že zlatá tequila je lepší než stříbrná. To ale není pravda. Zlatou tequilu tvoří nekvalitní bílá neboli stříbrná tequila. Tu výrobci kvůli nežádoucím pachům dochutí karamelem, který vytvoří zlatavou barvu nápoje. Čtěte také: Tequila není jen zlatá nebo stříbrná. Znáte ostatní druhy? […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.