Jaký je nejlepší akohol? Lonely Planet, oblíbený turistický průvodce, sestavil žebříček 10 nejlepších alkoholických nápojů světa k uplynulému roku. Velice dobře se v žebříčku nejlepšího alkoholu umístily i dva české nápoje – absint a becherovka.
1) Saké (Japonsko)
Japonské saké se často označuje jako „rýžové víno“. Podává se buď studené nebo horké, většina druhů saké má 14 až 17 procent alkoholu. Čtěte více: Sake – I rýži lze vykvasit
2) Guinness (Irsko)
Guinness je tmavé irské pivo s nasládlou chutí, které má svůj původ v Dublinu. Podle vědců má vynikající účinky na srdce a oběhovou soustavu.
3) Pivo (Belgie)
V Belgii se vaří více než 1000 druhů piv a běžně tu narazíte na pivo jablkové, zázvorové, rybízové, jahodové nebo třešňové. Nejsilnější belgické pivo má 14 procent alkoholu.
4) Absint (Česká republika)
Absint je vyráběný z pelyňku, anýzu a fenyklu. Obsahuje thujon, který byl dlouho považován za halucinogenní. Absint s oblibou popíjeli bohémští umělci a během historie byl v některých zemích zakázán. Čtěte více: Absintu se nebojte. S kostkou cukru mu přijdete na chuť
5) Burgundské víno (Francie)
Burgundské víno je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších francouzských vín. Ačkoli je známé spíše jako víno červené (Pinot Noir, Gamay), vyrábí se zde více vín bílých (Chardonnay, Aligote).
6) Caipiroska (Brazílie)
Nápoj namíchaný z vodky, cukru a limetkových plátků je oblíbeným koktejlem v Brazílii, Uruguayi a Argentině.
7) Becherovka (Česká republika)
Bylinný likér Becherovka lze konzumovat jako aperitiv i jako digestiv nebo ve formě koktejlů, mezi které patří například Beton, Red Moon a Bitter Beton.
8) George Dickel Tennessee Whisky (USA)
Americká whiskey se začala vyrábět v roce 1870 v Nashvillu, Tennessee. Výroba a prodej této whiskey byl ohrožen prohibicí ve 30. letech.
9) Tequila (Mexico)
Tento silný destilovaný nápoj má obvykle 38 až 40 procent alkoholu. Vyrábí se z Weberovy modré agáve (tequila agave). Podává se s citrónem a solí. Čtěte více: Tequila – symbol Mexika
10) Vodka (Polsko)
Alkoholický nápoj, typický paradoxně zvláště pro Rusko. Obsahuje nejčastěji 40 procent alkoholu. Popíjí se chlazená a skvělá je jako základ pro nejrůznější koktejly.
-val-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: