Houba, pojmenování skupiny živých organismů, ale i název alkoholického míchaného nápoje z vína (nejčastěji červeného) a coly (nejčastěji Coca-Coly). „Víno s colou“ neboli „Houba“ či také „Polejvák je oblíbený především u mladších konzumentů, kteří dávají přednost jeho příznivé ceně a snadné výrobě.
Co to vlastně houba je?
Houba je směs červeného vína s colou v poměru dle chuti. Nejčastěji se setkáváme s poměrem 1:1 nebo 2:3. Ale záleží jen na vaší chuti a také kvalitě vína. Na víno s colou se většinou používají levnější a méně kvalitnější vína. Dobré je do nápoje přidat kostky ledu, které drink vychladí.
Jak houba vznikla?
Stejně jako u mnoha koktejlů jsou počátky i vína s colou nepřesné. Přesto je nejvíce pravděpodobné, že pochází ze Španělska a popularitu získala v 70. letech. Houba, ve španělsku nazývaná Chalimocho nebo Kalimotxo (obojí vyslovováno [kalimočo]), údajně vznikla během festivalu, kde se prodávalo víno. Jeden z obchodníků zjistil, že jeho víno není v dobrém stavu. Aby zjemnil kyselou chuť vína, smíchal ho se stejným množstvím Coca-Coly, přidal led a směs zkusil prodat. A měl úspěch! Lidem Chalimocho zachutnalo.
Jak vínu s colou říkají jinde?
V Česku se houbě — tedy kombinaci vína s colou — říká také dvojboj, mičuda nebo polejvák. A jak ji nazývají v jiných státech?
- Španělsko – Chalimocho nebo Kalimotxo,
- Chile – Jote,
- Jižní Afrika – Catemba,
- Maďarsko – Vadász (ve významu lovec),
- Chorvatsko, Slovensko – Bambus (pokud je bambus smíchaný 1:1, často se nazývá „gulozan“).
-ver-
Zdroj obrázku: ScienceOfDrink.com
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Víno s kolou je fenoménem nejen u náctiletých. Jak vzniklo? […]
JUMBO – Pijte ho, je levné a dobré !