Výroba medoviny je velmi podobná výrobě vína. Technologie výroby se nijak složitě od dávných dob nezměnila, odlišné je však samozřejmě vybavení, které se při výrobě medoviny užívá. Každá medovina je naprostým originálem.
Čtěte také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes
Vařená nebo nevařená medovina
Všechny kroky se při výrobě medoviny mohou v detailech lišit, jejich princip však zůstává stejný. Nicméně existují dvě varianty výroby medoviny – vařená medovina a medovina vyrobená za studena. Vařené medoviny jsou obvykle vyráběny z méně kvalitního medu, který se smíchaný s vodou povaří. Vzniklá pěna se poté sebere spolu s nečistotami (plísně, bakterie a další). Nevýhodou tohoto procesu však je zánik pro organismus příznivých látek, které nepřežijí vysoké teploty. Proto se kvalitnější medoviny vyrábějí studenou cestou, stejně tak jako víno. Medovina se ale čistí složitějším způsobem.
Kvašení základem výroby medoviny
Roztok medoviny s vodou se poté nalije do kvasných nádob a za pomoci rozkvašených ušlechtilých kultur vinných kvasinek se nechá medovina kvasit. Obvykle se tak děje při teplotě vyšší než 20°C, která však musí být stálá. Doba kvašení je u každé medoviny odlišná, pohybuje se od jednoho do čtyř týdnů. Medovina kvašením získá maximálně 14 % alkoholu.
Poté se medovina přefiltruje, aby se zbavila odumřelých kvasinek, které způsobují zakalení medoviny. Medovina se nechá zrát v nerezových nebo dřevěných nádobách. Doba zrání je u každého výrobku odlišná, například slovenská firma APIMED nechává své výrobky minimálně jeden rok zrát. Nejkvalitnější medoviny však mohou zrát i několik let.
Některé medoviny jsou dolihovány
Po „uzrání“ medoviny se provádí proces čeření. Do medoviny se přimíchají látky, které na sebe naváží případné zbytky nečistot. Někteří výrobci poté přistupují i k dobarvování medoviny karamelem, neboť barva medu může být s každou várkou jiná. Mnoho výrobků je také dolihováno – je uměle zvýšen podíl alkoholu v nápoji (obvykle na 18 nebo 21 %).
Medovina se také ve finální fázi dochucuje různým kořením. To se však může přidat již během kvašení; příkladem může být ochmelování medoviny, které jí dodává nahořklou chuť. Medoviny s ovocnou příchutí, tzv. melomely, se vyrábějí tak, že se med rozmíchá místo vody v ovocné šťávě.
Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Čtěte také: Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví ▼ INZERCE […]
[…] také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví Medovinu dělá především med. Proto je tak […]
[…] také: Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví Medovinu dělá především med. Proto je tak […]