Bohatá pěna, příjemná vůně, neopakovatelná chuť a typická zelená barva. To všechno je fenomenální Zelené pivo, které bude i letos provázet příchod Velikonoc.
Pípy se Zeleným pivem se stejně jako v předchozích letech roztočí na jediný den v roce – velikonoční Zelený čtvrtek. Letos 21. dubna.
Letos rekordních 5000 hektolitrů
„Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než vloni: rekordních 5000 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ uvedl manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února, do sudů se bude stáčet kolem desátého dubna.
Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé jej v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách.
Zelené vařili již naši předci
Volba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu – zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.
Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z nejlepšího moravského ječmene a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1ºC pak pivo získává svůj typický buket a říz.
Tajemství bylinného extraktu, jemuž Zelené pivo vedle chuti vděčí za svou charakteristickou barvu, zůstane navždy tajemstvím starobrněnských sládků.
K dostání v 5000 restauracích
Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5000 restauračních zařízeních po celé České republice. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby jej mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Štamgasti tak snadno poznají, kde se Zelené točí.
Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, brzy najdou všichni zájemci také na webových stránkách www.zelenepivo.cz.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] K příležitosti oslav svátků jara tento týden jihlavští stočili 16% zelené a výčepní červené pivo, ze kterých budou hospodští již za necelé tři týdny čepovat dvoubarevný Velikonoční Krasličák. Čtěte také: Zelené pivo o Velikonocích bude i letos. Navařeno je rekordní množství […]
[…] Už tento týden se začíná rozvážet do restaurací po celé České republice Zelené pivo, které už několik let neodmyslitelně patří k oslavám příchodu velikonočních svátků. Stejně jako v minulosti se pípy se Zeleným pivem roztočí na jediný den v roce – Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 21. dubna, tedy přesně za týden. Čtěte také: Zelené pivo o Velikonocích bude i letos. Navařeno je rekordní množství […]
[…] Bohatá pěna, příjemná vůně, neopakovatelná chuť a typická zelená barva. To všechno je fenomenální Zelené pivo, které bude i letos provázet příchod Velikonoc. „Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Letos jsme ho vyrobili opět více než vloni: rekordních 5300 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ řekl vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Čtěte také: Zelené pivo o Velikonocích bude i letos. Navařeno je rekordní množství […]
[…] Zelené pivo o Velikonocích bude i letos. Navařeno je rekordní množství […]
Dobrý den, se zájmen jsem četl Váš článek o velikonočním speciálu: zeleném pivu. Rád bych s touto zajímavou novinkou seznámil i mé přáteé v zahraničí, vyrozuměl jsem ale že toto je k dispozici jen v 30 / 50 -litrových soudcích, což je za tímto účelem žel nevhodné. Existujhe pivivar který nabízí (bude nabízet) tento speciál i v malospotřebitelském (t.j. lahvovém) balení? Za Vaši informaci předem děkuji Jan Škoda
Dobrý den, se zájmen jsem četl Váš článek o velikonočním speciálu: zeleném pivu. Rád bych s touto zajímavou novinkou seznámil i mé přáteé v zahraničí, vyrozuměl jsem ale že toto je k dispozici jen v 30 / 50 -litrových soudcích, což je za tímto účelem žel nevhodné. Existujhe pivivar který nabízí (bude nabízet) tento speciál i v malospotřebitelském (t.j. lahvovém) balení? Za Vaši informaci předem děkuji Jan Škoda
Kdysi v davnych dobach me toto zelene pivo i bavilo. To ale ta zelena barva byla jen takovy nadech, tam bych veril ze to je z bylinek. Dnes ale postupne ma pivo hnusnou brcalovou barvu a dost pochybne slozeni. A pripadne mi ze rok od roku stale mene chutove zajimave. Ja bych pratele v zahranici seznamil radeji s jinym specialem :D Ale kazda zkusenost se pocita :-)))