Pivní svařák – recept na horký alkoholický nápoj z piva
Pivní svařák neboli svařené pivo je oblíbený zimní teplý alkoholický nápoj z pšeničného piva (popř. i jiného, ale nejlépe silnějšího (nad 6,5 % obj. alk.), aromatičtějšího, hutnějšího piva), s přídavkem kousků ovoce (typicky jablka, hrušky, pomeranče či citronu) a ochuceného nejlépe ještě pomerančovou a citronovou kúrou, hřebíčkem, skořicí, badyánem, kardamomem a doslazeného medem (či jiným sladidlem). Pivní svařák se typicky popíjí na vánočních trzích, ale i v domácnostech během chladných zimních večerů.

Recept na pivní svařák:
- Do hrnce vložíme (na cca 4 sklenice):
- 1 l pšeničného piva (popř. i jiného, ale nejlépe silnějšího (nad 6,5 % obj. alk.), aromatičtějšího, hutnějšího piva)
- kousky ovoce (nejlépe jablka, hrušky, pomeranče či citronu, popř. dalšího ovoce dle libosti)
- kůru z celého pomeranče a z poloviny citronu
- cca 12 kousků hřebíčku
- cca 4 ruličky skořice
- cca 4 hlavičky badyánu
- cca 4 kousky kardamomu
- cca 8 lžiček medu
- Směs v hrnci zahříváme, dokud se nezačne tvořit první bílá pěna (cca 10-15 minut).
- Několik minut za stálého míchání necháme ohřát, dokud pěna nezhoustne — směs se ale nesmí začít vařit!
- Zmírníme teplotu a necháme prohřát ještě cca 4 minuty.
- Nalijeme nejlépe do keramických hrníčků s uchem.
- Dosladíme dle libosti medem a podáváme.
- Nápoj pivní svařák je hotov — dobrou chuť!