Pivní svařák – recept na horký alkoholický nápoj z piva

Pivní svařák neboli svařené pivo je oblíbený zimní teplý alkoholický nápoj z pšeničného piva (popř. i jiného, ale nejlépe silnějšího (nad 6,5 % obj. alk.), aromatičtějšího, hutnějšího piva), s přídavkem kousků ovoce (typicky jablka, hrušky, pomeranče či citronu) a ochuceného nejlépe ještě pomerančovou a citronovou kúrou, hřebíčkem, skořicí, badyánem, kardamomem a doslazeného medem (či jiným sladidlem). Pivní svařák se typicky popíjí na vánočních trzích, ale i v domácnostech během chladných zimních večerů.
Červené pivo

Recept na pivní svařák:

  1. Do hrnce vložíme (na cca 4 sklenice):
    • 1 l pšeničného piva (popř. i jiného, ale nejlépe silnějšího (nad 6,5 % obj. alk.), aromatičtějšího, hutnějšího piva)
    • kousky ovoce (nejlépe jablka, hrušky, pomeranče či citronu, popř. dalšího ovoce dle libosti)
    • kůru z celého pomeranče a z poloviny citronu
    • cca 12 kousků hřebíčku
    • cca 4 ruličky skořice
    • cca 4 hlavičky badyánu
    • cca 4 kousky kardamomu
    • cca 8 lžiček medu
  2. Směs v hrnci zahříváme, dokud se nezačne tvořit první bílá pěna (cca 10-15 minut).
  3. Několik minut za stálého míchání necháme ohřát, dokud pěna nezhoustne — směs se ale nesmí začít vařit!
  4. Zmírníme teplotu a necháme prohřát ještě cca 4 minuty.
  5. Nalijeme nejlépe do keramických hrníčků s uchem.
  6. Dosladíme dle libosti medem a podáváme.
  7. Nápoj pivní svařák je hotov — dobrou chuť!

Comments are closed.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ