Svařák – recept na horký alkoholický nápoj z vína
Svařák neboli svařené víno je oblíbený zimní teplý alkoholický nápoj z červeného (popř. i bílého) vína, ochuceného nejlépe pomerančovou a citronovou kúrou, hřebíčkem, skořicí, badyánem, kardamomem a doslazeného cukrem (či jiným sladidlem). Svařák se typicky popíjí na vánočních trzích, ale i v domácnostech během chladných zimních večerů.

Recept na horký nápoj Svařák:
- Do hrnce vložíme (na cca 4 sklenice):
- 1 l červeného vína
- kůru z celého pomeranče a z poloviny citronu
- cca 12 kousků hřebíčku
- cca 4 ruličky skořice
- cca 4 hlavičky badyánu
- cca 4 kousky kardamomu
- cca 8 lžiček cukru (lépe třtinového)
- Směs v hrnci zahříváme, dokud se nezačne tvořit první bílá pěna (cca 10-15 minut).
- Několik minut za stálého míchání necháme ohřát, dokud pěna nezhoustne — směs se ale nesmí začít vařit!
- Zmírníme teplotu a necháme prohřát ještě cca 4 minuty.
- Nalijeme do skleněných hrníčků s uchem (a případně ozdobíme plátkem pomeranče).
- Dosladíme dle libosti medem a podáváme.
- Vinný nápoj Svařák je hotov — dobrou chuť!