Svařák – recept na horký alkoholický nápoj z vína

Svařák neboli svařené víno je oblíbený zimní teplý alkoholický nápoj z červeného (popř. i bílého) vína, ochuceného nejlépe pomerančovou a citronovou kúrou, hřebíčkem, skořicí, badyánem, kardamomem a doslazeného cukrem (či jiným sladidlem). Svařák se typicky popíjí na vánočních trzích, ale i v domácnostech během chladných zimních večerů.
Svařené víno

Recept na horký nápoj Svařák:

  1. Do hrnce vložíme (na cca 4 sklenice):
    • 1 l červeného vína
    • kůru z celého pomeranče a z poloviny citronu
    • cca 12 kousků hřebíčku
    • cca 4 ruličky skořice
    • cca 4 hlavičky badyánu
    • cca 4 kousky kardamomu
    • cca 8 lžiček cukru (lépe třtinového)
  2. Směs v hrnci zahříváme, dokud se nezačne tvořit první bílá pěna (cca 10-15 minut).
  3. Několik minut za stálého míchání necháme ohřát, dokud pěna nezhoustne — směs se ale nesmí začít vařit!
  4. Zmírníme teplotu a necháme prohřát ještě cca 4 minuty.
  5. Nalijeme do skleněných hrníčků s uchem (a případně ozdobíme plátkem pomeranče).
  6. Dosladíme dle libosti medem a podáváme.
  7. Vinný nápoj Svařák je hotov — dobrou chuť!

Comments are closed.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ