Co znamená „Gambrinus“? Zkomoleninu jména patrona pivovarníků

Zajímalo Vás, jak vznikl název piva Gambrinus, jednoho z nejkonzumovanějších značek zlatého moku v Česku? Máme odpověď: jedná se o zkomoleninu jména patrona pivovarníků Gana Primuse…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz  
  Horký tip č. 2: Koupit 🍃 KRATOM online přes e-shop AdamKrupa.cz  

Gambrinus

Zajímalo Vás, jak vznikl název piva Gambrinus, jednoho z nejkonzumovanějších značek zlatého moku v Česku? Máme odpověď: jedná se o zkomoleninu jména patrona pivovarníků.

Patron pivovarníků, vévoda Gambrinus, se ve skutečnosti jmenoval Jan První (Jan Primus) a byl vévodou brabantským. Jeho jméno se někdy psalo Gan Primus, z čehož v průběhu času vzniklo Gambrinus.

Gan Primus žil ve druhé polovině 13. století a kromě vládnutí zemi stíhal stát i v čele bruselského sladovnického cechu. Vévoda byl rovněž pradědečkem největšího Čecha, krále Karla IV. Jak by se asi po několika staletích tvářil, kdyby se ocitl ve varně pivovaru, který nese jeho jméno…

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


One Reply to “Co znamená „Gambrinus“? Zkomoleninu jména patrona pivovarníků”

  1. […] Čtěte také: Co znamená „Gambrinus“? Zkomoleninu jména patrona pivovarníků ▼ INZERCE […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.