Aperitiv a digestiv aneb Jak začít a ukončit dobrou hostinu


Na zdraví

Pokud se účastníme společenské akce nebo jen rodinné večeře, bylo by dobré seznámit se s těmito pojmy. Jsou totiž důležitou součástí. Jeden hostinu začíná a druhý ji končí.

Aperitiv před začátkem

Aperitiv je nápoj, který se podává 10 až 20 minut před jídlem. Připravuje žaludek na příjem potravy a povzbuzuje chuť. Mělo by ho být jen malé množství. Aperitiv má společenský význam, neboť plní funkci přípitku. Také je možné mu přičíst taktický význam, protože zpříjemňuje čekání na chod.

Co může být aperitiv?

Aperitiv by měl být sladký nebo lehký, může být i mírně ostřejší. Mezi lehké aperitivy patří například sekt, suché bílé nebo červené víno. Za sladké se považuje Cinzano, portské víno, suché Martini, Becherovka, sherry atp. Pokud upřednostňujeme ostřejší přípitek, zvolíme gin, whisky popřípadně i slivovici. Aperitivem může být i voda nebo džusy, které bychom neměli hostům zapomenout nabídnout.

Digestiv na závěr

Digestiv je opakem aperitivu. Společenskou akci ukončuje a podává se na závěr. Měl by podporovat trávení. Jako digestiv můžeme nabídnout například koňak, whisky, brandy, vodku nebo ruzné druhy likérů.

-ver-