Pokud se účastníme společenské akce nebo jen rodinné večeře, bylo by dobré seznámit se s těmito pojmy — aperitiv a digestiv. Jsou totiž důležitou součástí. Aperitiv hostinu začíná a digestiv ji končí.
Aperitiv před začátkem
Aperitiv je nápoj, který se podává 10 až 20 minut před jídlem. Připravuje žaludek na příjem potravy a povzbuzuje chuť. Mělo by ho být jen malé množství. Aperitiv má společenský význam, neboť plní funkci přípitku. Také je možné mu přičíst taktický význam, protože zpříjemňuje čekání na chod.
Co může být aperitiv?
Aperitiv by měl být sladký nebo lehký, může být i mírně ostřejší. Mezi lehké aperitivy patří například sekt, suché bílé nebo červené víno. Za sladké se považuje Cinzano, portské víno, suché Martini, Becherovka, sherry atp. Pokud upřednostňujeme ostřejší přípitek, zvolíme gin, whisky popřípadně i slivovici. Aperitivem může být i voda nebo džusy, které bychom neměli hostům zapomenout nabídnout.
Digestiv na závěr
Digestiv je opakem aperitivu. Společenskou akci digestiv ukončuje a podává se na závěr. Měl by podporovat trávení. Jako digestiv můžeme nabídnout apříklad koňak, whisky, brandy, vodku nebo ruzné druhy likérů.
-ver-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: