Osobnosti pivovarství za rok 2010 vyhlášeny


Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil Ivana Chramosila, sládka Pivovaru a restaurace U Fleků, a Ing. Karla Klusáčka, majitele sladovny v Kounici, osobnostmi, které byly uvedeny do Síně slávy českého pivovarství a sladařství v roce 2010. Toto ocenění bylo již poosmé předáno významným odborníkům za jejich celoživotní profesní přínos českému pivovarskému sektoru. Stalo se tak u příležitosti svátku svatého Václava, patrona českých sladovníků a pivovarníků na Svatováclavské slavnosti českého piva 2010.

„V době rozmachu těch nejvyspělejších technologií je pivovarství a sladovnictví takovými obory, kde člověk vždy zůstane pro výrobu klíčovým elementem. Bez něho si dnes, ale ani v budoucnosti, zkrátka nedovedeme výrobu kvalitního piva představit,“ uvedl Ing. František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Proto oceňujeme ty, kteří se svou celoživotní prací nebo nezanedbatelnou částí profesního života o výrobu českého piva u nás zasloužili a pomáhají udržovat jeho kvalitu a tím i jeho celosvětový věhlas,“ doplnil František Šámal.

Kdo jsou osobnosti pivovarství roku 2010?

Ivan Chramosil (*1946 v Praze) po dobu téměř čtyřiceti let působení v pivovaru U Fleků se pro svou vysokou profesionalitu stal zárukou výroby vynikajícího piva, nápoje šířícího věhlas doma i v zahraničí. Jeho nesporné znalosti a vědomosti z něj učinily rovněž vyhledávanou osobnost pro domácí a mezinárodní degustační soutěže piv. Spolupracuje s řadou vysokoškolských pracovišť, kde se podílel poskytováním stáže budoucím pivovarským odborníkům na jejich profesní přípravě a vzdělávacím procesu. Dodnes působí jako člen prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a jeho názory publikují rovněž odborná média. Za svou činnost byl opakovaně oceněn.

Ing. Karel Klusáček (*1931 v Kounicích) se v roce 1992 po restituci majetku vrátil do rodné sladovny, kde dodnes působí coby zástupce již čtvrté generace pivovarských a sladařských odborníků. Sladovnu, která byla při přebírání v dosti špatném stavu, v průběhu let v maximálně míře zmodernizoval a zvelebil. Zachoval v ní však klasickou výrobu sladu humnovou technologií. Podnik se pro kvalitu sladu stal vyhledávaným dodavatelem suroviny pro mnoho tuzemských a restauračních pivovarů. Klusáček působí v celé řadě profesních organizací. Od roku 1992 zastupuje soukromé výrobce sladu ve Společenství soukromých výrobců sladu Čech a Moravy a je členem vědecké rady Mendlovy univerzity v Brně. Pro své odborné a lidské vlastnosti je velmi respektován. Obdržel řadu profesních ocenění.