Tuniské pivo Celtia považují Češi za slabé, přestože je to „dvanáctka“


Pivo Celtia

Jedinou místní značkou piva v africkém Tunisku je Celtia. Neliší se příliš od světlých českých piv, jen její chuť je nepatrně více ovocná a kořenitá. Na první ochutnání proto může působit slaběji než klasické české ležáky.

„Češi si často stěžují, že Celtia je příliš slabá,“ sdělila delegátka Tereza, která už několikátou sezonu pečuje o turisty v tuniské Tabarce. Alkoholu v nejoblíbenějším tuniském pivu je ale minimálně tolik, co ve většině českých „dvanáctek“. Zatímco Celtia obsahuje 5 % alkoholu, například český Pilsner Urquell pouze 4,4 %. Srovnatelné množství, tedy 5 % alkoholu, obsahují „dvanáctky“ značek Gambrinus, Staropramen nebo Budweiser Budvar.

Chuť a pitelnost piva Celtia ale většinu českých turistů obvykle příjemně překvapí. „Očekával jsem něco horšího, je to docela dobré, zvlášť do tohoto počasí“ uvedl Petr, který v Tunisku strávil letní dovolenou.

Oproti českým zvyklostem dávají někteří Tunisané přednost lahvovému pivu před čepovaným. Je to především kvůli menší perlivosti a výraznější chuti.

Vzhledem k jediné značce piva vyráběné na území Tuniska jsou v zemi populární také piva z dovozu, a to především z Německa, Dánska a Nizozemí. Nejčastěji lze narazit na Heineken.

-lm-