Jedinou místní značkou piva v africkém Tunisku je Celtia. Neliší se příliš od světlých českých piv, jen její chuť je nepatrně více ovocná a kořenitá. Na první ochutnání proto může působit slaběji než klasické české ležáky.
„Češi si často stěžují, že Celtia je příliš slabá,“ sdělila delegátka Tereza, která už několikátou sezonu pečuje o turisty v tuniské Tabarce. Alkoholu v nejoblíbenějším tuniském pivu Celtia je ale minimálně tolik, co ve většině českých „dvanáctek“. Zatímco Celtia obsahuje 5 % alkoholu, například český Pilsner Urquell pouze 4,4 %. Srovnatelné množství, tedy 5 % alkoholu, obsahují „dvanáctky“ značek Gambrinus, Staropramen nebo Budweiser Budvar.
Chuť a pitelnost piva Celtia ale většinu českých turistů obvykle příjemně překvapí. „Očekával jsem něco horšího, je to docela dobré, zvlášť do tohoto počasí“ uvedl Petr, který v Tunisku strávil letní dovolenou.
Oproti českým zvyklostem dávají někteří Tunisané přednost lahvovému pivu před čepovaným. Je to především kvůli menší perlivosti a výraznější chuti.
Vzhledem k jediné značce piva vyráběné na území Tuniska jsou v zemi populární také piva z dovozu, a to především z Německa, Dánska a Nizozemí. Nejčastěji lze narazit na Heineken.
-lm-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
Znám spoustu lidí kteří tvrdí že nepiji nic jiného než české pivo. Jezdím po světě už drahně let a setkal jsem se s špatnými i dobrými pivy. Tuniské pivo Celtia jednoznačně patří k těm skutečně dobrým a pytel ným