Vodní dýmka, slangově vodnice nebo šíša, je zařízení používané ke kouření. Vynalezli ji Peršané a později se rozšířila po celém světě, včetně Česka. Zde na ni můžeme nejčastěji narazit v čajovnách. Při její přípravě je možné použít také alkohol, který dodá jejímu kouření „ostřejší“ chuť.
Vodní dýmka se skládá ze tří hlavních částí: šlauchu (hadice, kterou se kouř nasává), těla (hlavní konstrukce přes kterou putuje kouř do šlauchu) a karafy (jinak řečeno vázy; naplňuje se tekutinou).
Experimentujte s alkoholem
Karafa se nejčastěji plní vodou, ale existuje i řada dalších tekutin, které ji mohou doplnit či nahradit. Jsou jimi ovocné džusy, které ladí s tabákem, mléko, které se ředí vodou nebo různé druhy alkoholu.
Do karafy je možné nalít jakýkoliv alkohol, zde je jen a jen na vás, jak budete ochotni experimentovat. K vybranému alkoholu je dobré zvolit vhodný tabák. Například k vodce je dobré vybírat ovocné tabáky, k bílému či červenému vínu se hodí tabák hroznové víno. Pro opravdu statečné je kombinace absintu s mátovým tabákem.
Kolik alkoholu a kolik vody
Stejně jako u mléka se i alkohol ředí vodou. Co se množství týká, u běžné dýmky obvykle stačí přilít ke studené vodě zhruba 1 až 2 centimetry alkoholu. I přesto, že se jedná o malé množství, je třeba si uvědomit, že dým je vdechován přímo do plic. Čím silnější alkohol zvolíme, tím ho stačí méně. Do karafy můžeme přidat i kousky ledu nebo plátek citrónu.
-ver-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: