Řecko má bohatou historii, nádherné slunce a Metaxu.
Vynálezcem tohoto nápoje je vinař Spyros Metaxas, který se nechal inspirovat starověkým receptem. A tak mohla vzniknout v roce 1888 v řeckém městě Piraeus Metaxa.
Výroba Metaxy
Nezbytnou složkou pro výrobu Metaxy je právě řecké slunce, na kterém uzrají a později se vysuší hrozny ze tří řeckých odrůd (Savation, Sultanina, Black Corinth). Zkvašený vinný mošt se dvakrát destiluje tradiční metodou a poté zraje minimálně tři roky v dubových sudech. Počet let je na lahvích označen hvězdičkami. Po tomto procesu se míchá s vybranými muškátovými víny, aby získala charakteristickou chuť a sladkost, která činí Metaxu jedinečnou.
Hvězdičky na etiketě
Počet hvězdiček na etiketách Metaxy odpovídá počtu let zrání. Z obchodů můžeme znát především pěti a sedmi hvězdičkové. Existují však i dvanácti a šestnáctihvězdičkové, avšak tyto skvosty většinou zůstávají na řeckém trhu a vyvážejí se jen v malém množství.
Metaxu si dnes lidé vychutnávají v 75 zemích světa včetně České republiky. Pije se buď samostatně s ledem nebo je základem pro některé koktejly, jakými jsou například Anguri Sour, Caipi-taxa nebo Greek Mojito.
-ver-
Zdroj obrázku: MariuszLysien.Wordpress.com
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: