O exkurze do Starobrna je zájem, pivovar zahajuje víkendové prohlídky

Novinku pro nadcházející letní sezónu plánuje pivovar Starobrno v ulici Hlinky v bezprostředním sousedství Mendlova náměstí v Brně. 16. červnem počínaje nově spustilo také víkendové exkurze pro zájemce…

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Starobrno

Novinku pro nadcházející letní sezónu plánuje pivovar Starobrno v ulici Hlinky v bezprostředním sousedství Mendlova náměstí v Brně. 16. červnem počínaje nově spustilo také víkendové exkurze pro zájemce o prohlídku výrobních prostor pivovaru.

Každou sobotu v 11.00 a 13.00 hodin a neděli ve 14.00 a 15.00 hodin mohou individuální turisté na exkurzi přijít bez předchozí objednávky. Pro výpravy nad 10 lidí je ovšem i nadále nutná rezervace kvůli zajištění dostatečného počtu průvodců. Víkendový režim bude ve Starobrně platit po celou hlavní sezonu, tedy do 30. září.

Čtěte také: Plzeňský Prazdroj slaví 170 let a nabízí výjimečné jubilejní prohlídky

Zájem o prohlídky pivovaru stoupá

„Víkendové exkurze zahajujeme také proto, že zájem turistů o pivovar rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2010 se v období od ledna do konce května přišlo do Starobrna podívat 1068 lidí, o rok později to bylo 1157 turistů. Letos jsme za stejné období evidovali ještě téměř o 70 procent návštěvníků více,“ konstatoval specialista na exkurzní programy ve všech pivovarech společnosti HEINEKEN (kam Starobrno patří) Josef Helebrant.

Čtěte také:
Radegast otevřel novou exkurzní trasu po pivovaru
Pivovar Krušovice představil vylepšenou exkurzní trasu a hlásí rekordní návštěvnost
Velkopopovický Kozel otevřel novou exkurzní trasu pivovaru

Exkurze představí historii i současnost

Návštěvní trasa začíná venku před varnou, kde si všichni turisté od kvalifikovaného průvodce vyslechnou všechny zajímavosti z historie pivovaru. Pivo se zde na stejném místě vaří už od roku 1872, takže starobrněnský pivovar letos slaví už 140. narozeniny. Další kroky návštěvníků pak vedou do „srdce“ každého pivovaru, tedy do varny. Ta starobrněnská ve své současné podobě funguje od roku 2008 a řadí se mezi nejmodernější podniky svého druhu v Evropě. Právě ve varně se všichni zájemci dozvědí, z čeho a jak se pivo vaří, a získají tak zajímavé informace jak k používaným surovinám, tak k varnému procesu. Vzorky jednotlivých surovin si přitom mohou na místě prohlédnout.

Při zhruba hodinové exkurzi dále nechybí prohlídka prostor CKT tanků, v nichž pivo kvasí. Moderní tvář pivovaru, vycházející vstříc poptávce svých zákazníků, pak představuje linka na vyfukování, plnění a balení Maxilahví ze speciálního plastu, která je v areálu Starobrna v provozu od roku 2010. Fungovat tehdy začala jako vůbec první v republice.

Cílem exkurzí je informovat všechny návštěvníky o všech fázích výroby piva a hlavně postupech, díky kterým se české pivo (a nejen to starobrněnské) ve světě proslavilo. Tajemství kvality starobrněnských piv tkví v používání nejlepších surovin – vody, sladu vyrobeného z nejkvalitnějšího moravského ječmene a žateckého chmele.

Jak se na exkurzi dostat

Mimo víkendy průvodci pivovarem provádějí od pondělka do čtvrtka od 8.00 do 17.30 hodin na základě předchozí objednávky (e-mail: exkurze@starobrno.cz nebo telefon 737 224 087). Minimální počet lidí ve skupině je pět, maximální dvacet pět. Dospělí zaplatí za exkurzi, degustaci a suvenýr 150,- Kč, studenti nad 18 let a důchodci 100,- Kč. Pro školní výpravy s doprovodem starším osmnácti let vstupné činí 60,- Kč (bez degustace). Mladiství do 16 let nemají do pivovaru přístup. Kromě češtiny je výklad možný v několika světových jazycích.

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.