Spoluautorka publikace o pivě nazvané Pivo jako křen Jolana Nováková se živí jako moderátorka rozhlasových pořadů. Mimo jiné moderovala úspěšné pořady Červený a bílý nebo Vyvalte sudy na Českém rozhlase Regina. Na druhý pořad společně se sládkem Františkem Richterem navázala právě vydáním hodnotné publikace o zlatavém moku.
Kdy vznikla vaše láska k pivu?
Už v dětství, když babička a její sestra používaly tmavé pivo jako tužidlo na vlasy. A mně to tak krásně vonělo! A protože se u nás doma tradovalo, že pivo je zdravé, malou sklenku jsme po svátečním obědě dostávaly i my, děti. Možná svůj podíl na hezkém vztahu k pivu sehrálo i to, že jsme nějaký čas bydleli přímo v jedné výletní restauraci v Českém ráji, kde byli moji rodiče jediným stálým personálem.
Se svým kolegou Františkem Richterem jste uváděla pořad Vyvalte sudy na Českém rozhlasu Regina. Jak Vás napadlo napsat knihu „Pivo jako křen“?
To nenapadlo nás, i když sládek František Richter už o knize v minulosti uvažoval. Lidé z nakladatelství Radioservis poslouchali náš seriál, líbil se jim a přišli s návrhem: „Nechcete povídání o pivu vydat i knižně?“
Jak dlouho trvá napsat knihu o takto oblíbeném nápoji?
No, bylo to tak náročné, že za prvé ještě teď se divím, že jsme to zvládli, a za druhé jsem knihu před tím, než dostala konečnou verzi, přečetla tolikrát a tak bedlivě, že od té doby, co vyšla (listopad 2009) jsem ještě neměla dost sil si ji přečíst znovu celou.
Kniha „Pivo jako křen“ již je vyprodaná? Jak jste spokojená s vaším výsledkem?
Velmi. Kdo by nebyl?! A z kolika míst jsem dostala maily od čtenářů a kolik lidí, se kterými jsem se setkala při své práci, mi říkalo – knihu jsem koupil(a) a s chutí přečetl(a). Je to fajn pocit. Zvlášť když by vás před pár lety ani nenapadlo, že se vám taková příležitost naskytne a budete spoluautorem knihy.
Chystáte se se svým kolegou vydat i další knihu o pivu nebo jiném nápoji?
V současné době o ničem podobném neuvažujeme, protože oba máme tolik aktivit, že náš čas je využit na 100%. Ale nic není nemožné!
Vaříte si domácí pivo?
Určitě to chci zkusit, ale protože se doma vyskytuju jen zřídka, zatím je to nerealizovatelné, víte sám, že vaření piva chce nejen nadšení a lásku, ale i čas. A které pivo mám nejraději? Chutnají mi tmavší, sladší piva. Taky pšeničná. A ráda zkouším všechny novinky. Belgická piva mi chutnají, což u Čechů nebývá obvyklé.
-les-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: