Pivovar Ostravar letos do modernizace vloží na 20 milionů korun

V souhrnu 20 milionů korun letos zaplatí Ostravar za modernizaci svého pivovaru. Kromě modernizace spilky se pivovar letos chystá rekonstruovat propagační stanici na vlastní pivovarské kvasnice a postavit nový mlýn na ječmen, uvedl mluvčí společnosti Martin Procházka…

Magazín

Pivovar Ostravar

V souhrnu 20 milionů korun letos zaplatí Ostravar za modernizaci svého pivovaru. Kromě modernizace spilky se pivovar letos chystá rekonstruovat propagační stanici na vlastní pivovarské kvasnice a postavit nový mlýn na ječmen, uvedl mluvčí společnosti Martin Procházka.

Nová spilka za 3 miliony

Ostravský pivovar v těchto dnech modernizuje spilku, jednu z nejdůležitějších částí svého pivovaru. „Zatímco varna představuje srdce pivovaru, na spilce se z mladiny vyrobené na varně stává alkoholický nápoj, což je v procesu výroby piva samozřejmě klíčový okamžik,“ podtrhl význam investice vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. Celá modernizace spilky, která bude dokončena již v březnu, přijde Ostravar na tři miliony korun.

„Spilka je místem, kde pivo kvasí v otevřených kádích. Ostravar totiž ctí klasický způsob výroby piva. Vycházíme z postupů, které se při výrobě piva používaly před více než 100 lety. Za těžké pancéřové dveře, které chrání přístup do spilky, může doslova jen pár vyvolených. Způsob a časová charakteristika kvašení totiž patří k nejcennějším tajemstvím, které si každý pivovar přísně střeží,“ uvedl Kornas.

Dodal, že o Ostravaru je obecně známo, že k výrobě piva používá technologii spodního kvašení. Jak rychle a při jakých teplotách ke kvašení dochází, však podle něj ví jen několik nejpovolanějších lidí v pivovaru.

Deset tisíc metrů kabelů

Kvašení piva podle Kornase pivovarníci řídí neustálou změnou teploty kádí. „Každou káď proto obepíná chladicí systém, který je napojen na speciální řídící systém. Právě ten nyní Ostravar modernizuje. Na spilce se to v tuto chvíli hemží techniky, kteří musí položit deset tisíc metrů nových kabelů nutných pro měření teploty v kádích a řízení soleidových ventilů,“ doplnil Procházka.

-mdf-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


vycepni-zarizeni-dynamicky-2.gif
brand-745x100-1493717091.jpg

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.