Tramín červený může mást některé konzumenty vína, protože se jedná o víno bílé a nikoliv červené, jak by se podle názvu mohlo zdát. Názvy vín, které jsou často „různobarevné“, neoznačují výsledné víno, ale odrůdu révy vinné. Hrozny odrůdy jsou tedy červené, víno je však zpracované způsobem výroby bílého vína.
Čtěte také: Nejlepším vínem v Čechách je Tramín červený z Velkých Žernosek
V procesu výroby bílého vína se hrozny nechají prokvasit bez slupek. Ve slupkách je obsaženo barvivo, které se nesmí dostat do nápoje. Víno tak zůstává bílé. Naopak červená vína vznikají tím, že se vinné hrozny nechají prokvasit i se slupkou. Aby barevných změn nebylo málo, pro výrobu červených vín se používají i modré odrůdy révy vinné – např. Modrý portugal nebo Rulandské modré.
Tramín červený je podle odborných charakteristik vínem spíše intenzivním a kořenitým. Vyznačuje se vůní fialek, čajové růže, skořice, hrozinkami či medovými tóny. Podává se při teplotě od 10 do 12 stupňů Celsia, a to ve vysokých a lehce širokých sklenicích. Suché víno pasuje ke kořenitým jídlům nebo uzeným rybám. Ve sladší variantě je vhodné k dezertům nebo ovčímu sýru.
-les-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: