‚Rum Božkov‘ není pravý rum — vyrábí se z brambor a dřeva

Magazín


  Horký tip č. 1: Koupit 🍾 ALKOHOL online přes e-shop Alkohol.cz     -->

Božkov Tuzemský

TIP: Kupte tuzemský rum Božkov Originál na e-shopu Alkohol.cz

Hovorovým pojmenováním ‚Rum Božkov‘, oficiálním názvem „Božkov Tuzemský“. Tento 37,5 % destilát, dříve druhově nazývaný „rum tuzemský“ nebo lidově „tuzemák“ — výrobcem nyní oficiálně pojmenovávaný „Božkov Tuzemský“ — není ‚rumem‘ v pravém slova smyslu. Tomu odpovídá i současná nepřítomnost označení „rum“ v jeho názvu — což bylo zakázáno používat nařízením Evropské Unie od 1. ledna 2003 pro všechny „rumy“, které nejsou vyrábeny z cukrové třtiny — tedy původní suroviny pro výrobu pravého, tradičního, třtinového rumu.

Jakékoli pojmenování typu ‚Rum Božkov‘ či ‚Tuzemský rum Božkov‘ je tedy možné pouze v hovorové řeči, nejedná se o oficiální název a označení „rum“ je pro tyto výrobky zakázán jak v případě jejich názvů, tak na propagačních materiálech.

Nařízení se netýká pouze „Božkova Tuzemského“, ale i produktů menších destilérek, vyrábějících obdobný typ alkoholického nápoje.

Označení „tuzemák“ ale není povinné

Přestože druhové označení „rum tuzemský“ muselo být oficiálně nahrazeno výrazem „tuzemák“, pojmenování výrobků tímto konkrétním výrazem není povinné — proto např. výrobce Božkov pojmenoval svůj výrobek tohoto typu „Božkov Tuzemský“. Mezi další názvy obdobných výrobků, vytvořené jinými destilérkami v Česku, patří například „R. U. M.“, „Bum“ a další.

Aby alkoholický nápoj mohl nést druhové označení „tuzemák“, musí dle zákona obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu. Do roku 2006 byla tato hranice dokonce 40 %.

Náhražka rumu, vyráběná dochucením lihu esencí

„Tuzemák“ proto není pravým rumem, ale pouze náhražkou rumu, vyráběnou dochucením zředěného potravinářského lihu rumovou esencí. Tento potravinářský líh se nejčastěji vyrábí z bramborového škrobu. Rumová esence, označovaná také jako rumové aroma nebo rumová tresť, je vyráběna zahříváním oleje ze dřeva s několika chemikáliemi, vč. kyseliny sírové.

Označení „rum“ tedy mohou oficiálně nést pouze produkty z cukrové třtiny. Známé jsou především ty z oblasti Karibiku a zejména Kuby — proslulé již svými pojmenováními „karibské rumy“ a „kubánské rumy“.

Nejpopulárnějším tuzemákem je Božkov Tuzemský

Nejpoppulárnějším tuzemákem v Česku je dlouhodobě Božkov Tuzemský — i přes veškerá nařízení ve společnosti nadále nazývaný zažitým názvem ‚Rum Božkov‘. Dle nezávislého testu iDnes.cz se zároveń jedná o kvalitativně nejlepší tuzemák na českém trhu. Čtěte podrobně: Nejlepším tuzemským rumem je ten z Božkova.

Mezi další populární tuzemáky patří značky výrobců St. Nicolaus (Tuzemák Klasik), Likérka Nezdenice (Tuzemák jemný), Fruko – Schulz (Tuzemák jindřichohradecký), Granette a Starorežná (Hanácká Tuzemský a Hanácká Tradiční) a další.

Ani přes změnu označení v roce 2003 neztratily tuzemáky na popularitě, které se těšily od svých počátků v 19. století a ještě výrazněji v období Rakouska-Uherska. Jejich trvající oblíbenost lze proto očekávat i v dalších letech.

-sef-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz  
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


3 Replies to “‚Rum Božkov‘ není pravý rum — vyrábí se z brambor a dřeva”

  1. Vítek napsal:

    Dobrý den,
    proč neuvádíte aktuálnější testy tuzemáků, ale až z roku 2012 ?
    Např. http://www.testypotravin.cz/testy/test-tuzemaku-a-rumu, nebo z Blesku roku 2017, kde Božkov vychází jako nejhorší, asi nás šidí nejen % alkoholu, kde se dnes prodává i v 35% variantě. Za chvíli to budou prodávat jako nealko.
    Děkuji Vlček.

  2. Pěkný den, pane Vlčku,
    děkujeme Vám za komentář.

    Ano, existují i novější testy, než je ten zmiňovaný, ale v případě Blesku i proto, že není (volně na internetu) zveřejněna metodika ani výsledky testu, není v článku výslovně zmiňován. Druhý Vámi odkazovaný test potravin od A DOST! nebere v potaz celou škálu kritérií, zaměřuje se výhradně na specifika, zejm. obsah látky furan v produktu, což nelze považovat za dostatečně hodnotnou metodiku, podle které by bylo možné hodnotit produkt jako celek. Naopak „Test Dnes“ patří k nejrespektovanějším v Česku a bere v potaz např. i senzorické vlastnosti produktu, tedy vzhled, chuť a vůni; a další kritéria.

  3. Michaela Němcová napsal:

    Dříve to tak bylo, že byl z bramborového lihu, nyní ve složení uvádějí „třtinový líh“…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.