Tmavý porter Holba Strong je prvním speciálem, který hanušovičtí pivovarníci uvařili pro ty, co to rádi silnější. Osmnáctistupňový Holba Strong tak otevírá letošní Kalendář speciálů značky Holba – ty bude možné ochutnávat v gastro zařízeních s Holbou na čepu hned několik měsíců v roce. Jde o piva, vařená v limitovaných sériích při významných příležitostech jako je např. výročí pivovaru, Svátek piva nebo pivovarské slavnosti. Letos pivovar slaví 140 let, takže počítá i s výročním pivem jako dárkem pro příznivce značky.
Nejsilnější pivo v historii pivovaru
Holba Strong je vůbec nejsilnějším pivem, které ve své historii pivovar vyrobil. Typově jde o tmavý porter, pivo s typickou charakteristikou, pocházející z anglosaských zemí, kde se dlouhodobě těší značné popularitě. K dalším a pro pivní znalce určitě významným jeho „nej“ patří dlouhá doba kvašení při nízkých teplotách. Spodní kvašení umožní, aby pivo získalo vyšší podíl zbytkového extraktu a to mu dává jedinečný fundament, spojený s plnou chutí a sice vyšší, ale stále ještě lahodnou hořkostí. V ležáckých sklepích Holba Strong odpočívala celých 100 dní, což potvrzuje, že výroba porteru není žádným sprintem, ale naopak během na dlouhou trať.
„Jde o poctivou řemeslnou práci, při které nám sice pomáhají moderní technologie, ale každý krok je třeba bedlivě hlídat,“ uvedl sládek pivovaru Luděk Reichl a zdůraznil základní princip čistoty piva, vyrobeného pouze z chmele, sladu, pivovarských kvasnic a vody – v případě Holby horské vody mimořádné kvality.
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: