Vinařem se lze vyučit ve Valticích. Zvládnout musíte hlavně přírodopis a chemii

Víno doprovází člověka již několik tisíc let a stále je velmi oblíbené. Pokud by vás tento příjemný alkoholický nápoj zajímal více, na Střední odborné škole vinařské ve Valticích se vyučuje…

Magazín

Víno - konzumace

Víno doprovází člověka již několik tisíc let a stále je velmi oblíbené. Pokud by vás tento příjemný alkoholický nápoj zajímal více, na Střední odborné škole vinařské ve Valticích se vyučuje čtyřletý studijní obor s maturitou nazvaný Vinohradnictví. Škola nabízí i senzorické zkoušky – po jejich úspěšném splnění získáte osvědčení na vaše smysly.

Obor Vinohradnictví je klasickým středoškolským oborem, tedy konají se zde přijímací zkoušky. V tomto školním roce mohlo obor studovat jedenáct studentů. Vinařem se mohou stát zejména ti, kterým na základní škole šel přírodopis a chemie, protože se výuka točí kolem těchto předmětů.

Naučí vás všechny práce spojené s řemeslem vinaře

Během čtyř let studia se studenti naučí vše spojené s řemeslem vinaře. Protože se jedná o řemeslo velice všestranné, absolventi nacházejí uplatnění i v mnoha jiných povoláních. Studenti vinohradnictví se učí vyhodnocovat půdní, meteorologické a klimatické podmínky, orientovat se v geodetických a pozemkových mapách, provádět laboratorní rozbory a rozmnožovat rostliny. K nezbytnostem práce vinaře ale také patří zakládání školek, provádění řezů vinné révy nebo její ochrana proti škůdcům a chorobám. Nakonec se budoucí vinaři učí zpracovat ovoce, vyrábět víno a umět jej zákazníkovi prodat. Absolventi navíc získají i řidičské oprávnění skupiny „T“ – traktory a samojízdné pracovní stroje. Celé čtyři roky jsou zakončeny maturitní zkouškou.

Certifikáty na chuť, čich a vnímání intenzity barev

Pokud se chcete stát degustátorem, měli byste mít papíry na některé smysly. Ve Valticích je po vykonání můžete získat. Zkouška je zpoplatněna tisícikorunovým registračním poplatkem. Senzorická zkouška se skládá z několika částí. Nejdříve ochutnáte vodu s různými „chutěmi“ – sladkou, slanou, hořkou, kyselou, svíravou, kovovou a umami (voda s glutamáty). Poté začnete posuzovat očíslované vzorky a přiřazovat k jednotlivým typům vody. Mezi vzorky může být i čistá voda.

Následují dvě další části – čichání různých vůní a poznávání intenzity barev. Čichají se „anonymní vůně“ a vy k nim připisujete, co vlastně cítíte. Posuzování intenzity barvy probíhá tak, že seřazujete zkumavky podle intenzity červené a žluté barvy. Po samotné zkoušce přichází vyhodnocení. Certifikát se uděluje na jeden, tři a pět let podle úspěšnosti zkoušky.

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


vycepni-zarizeni-dynamicky-2.gif
brand-745x100-1493717091.jpg

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.