Pivovar Klášter dominuje na Českém pivním festivalu. Jaký je a co nabízí?


Klášter - pivovar

Pivovar Klášter dostal své jméno podle kláštera řádu Cisterciáků, který byl založen ve druhé polovině 12. století. Jako první začal v Klášteře vařit pivo v roce 1570 Jiří Labouňský z Labouně, na počátku 17. století se jeho majitelem stal Václav Budovec z Budova, popravený spolu s 26 dalšími českými pány v roce 1621 v Praze. Jeho majetek pak přešel do rukou Albrechta z Valdštejna, jehož potomci nechali zbudovat pivovar v takové podobě, v níž slouží k výrobě piva dodnes.

Pivovar Klášter vaří čtyři druhy nepasterizovaného piva (např. Klášter 11°, Klášter Kvasnicový). Jejich kvalita je dána mimo jiné vhodnými přírodními podmínkami – velmi kvalitní vodou a  především starými sklepy vytesanými hluboko ve skále pod pivovarem, kde pivo při optimální teplotě kvasí a dozrává.

Pivovar Klášter je jedním z 5 hlavních pivovarů Českého pivního festivalu 2013 – čtěte o dalších: Pivovar Protivín, Pivovar Vysoký Chlumec, Pivovar Rychtář, Pivovar Jihlava.

Čtěte také: Začal Český pivní festival, největší oslava piva v zemi