Pivovar Jihlava dominuje na Českém pivním festivalu. Jaký je a co nabízí?


Ježek

Nejstarší písemnou zprávou o jihlavském sladovnictví je zřejmě zmínka v městské knize z první poloviny 14. století. První skutečná sladovnická statuta byla potvrzena městskou radou Jihlavy v říjnu 1579. V roce 1748 Marie Terezie stanovila ve městě Jihlava konečný počet právovárečných domů na 123. Je pozoruhodné, že všech těchto 123 majitelů vtělilo v roce 1859 svoje právo várečné do nového pivovaru, dnešního Pivovaru Jihlava.

Nový jihlavský pivovar byl slavnostně otevřen 4. dubna 1861. V létě 2008 se jihlavský pivovar pod taktovkou nového vlastníka K Brewery (nyní Pivovary Lobkowicz) vrátil k výrobě piva podle původních receptur. Dnes se tu vaří několik druhů piva včetně zajímavých speciálů, nejznámější je Ježek 11°. Pivo má oproti dřívějšku plnou chuť a tmavší barvu, při jeho výrobě se používá tradiční humnový slad.

Pivovar Jihlava je jedním z 5 hlavních pivovarů Českého pivního festivalu 2013, čtěte o dalších: Pivovar Protivín, Pivovar Vysoký Chlumec, Pivovar Rychtář, Pivovar Klášter.

Čtěte také: Začal Český pivní festival, největší oslava piva v zemi