Včelovina – jemná medovina ze Slovenska


Včelovina

Láhev slovenské Včeloviny

Láhev Včeloviny vždy poznáte podle decentní podoby jemně zdobené květinami. Její název je specifický a velmi originální. Včelovina se prodává v čisté variantě o různých objemech. Láhev o objemu sedm a půl deci vás vyjde na devět eur, tedy přes dvě stě korun.

Slovenská Včelovina ze Smolenic se vyrábí za studena – kvasí při teplotě 17 stupňů Celsia. Základem medoviny je voda, tři druhy medu a kvasinky. Výrobce uvádí, že jde o pětatřicátý druh kvasinek, které při tvorbě Včeloviny testoval. Při výrobě se nepoužívají žádné konzervanty, aroma a barviva. Voda pochází z Malých Karpat a je čtyřikrát destilovaná. Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

Výroba medoviny tradičním způsobem

Včelovina se vyrábí podle osvědčených tradičních receptur. Med se s vodou krátce povaří, poté vzniká sladina, která se za pomoci kvasinek přemění v mladinu. Mladina již obsahuje alkohol vzniklý fermentací. Včelovina poté minimálně devět měsíců zraje. Během tohoto procesu se medovina pročistí a vytváří se její konečná příjemná chuť.

Výrobce doporučuje medovinu servírovat dvěma způsoby – studenou nebo teplou. Studená varianta počítá s vychlazením láhve v ledničce. Poté se nalije medovina (0,5 – 1 dcl) do skleničky tulipánového tvaru, ideální jsou skleničky na bílé víno. Před vypitím se nechá chvilku odležet, aby se teplota nápoje pohybovala mezi čtrnácti až osmnácti stupni Celsia. Poté stačí zhlédnout barvu medoviny, přivonět a pocítit jemnou vůni a ochutnat.

Teplá medovina se podává při teplotě padesát až pětapadesát stupňů Celsia. Nesmí se při ohřívání dostat na vyšší teploty, jinak hrozí ztráta charakteristické chuti. Teplá varianta se podle výrobce podává v čirých sklenicích se širokým dnem (sklenice na burbon).

Čtěte také: Medovina zachutná i zahřeje. Na vánočních trzích jí protečou tisíce litrů

Včelovina získala řadu medailí

Slovenský výrobce medoviny získal i mnohá ocenění. Mezi ty nejvýznamnější patří medaile ze světových medovinových soutěží. Včelovina se pyšní zlatou medailí z roku 2009 z francouzského Montpellier. Bodovala i na českých soutěžích, v roce 2008 vyhrála například brněnskou Zlatou Salimu. V Brně mohli ochutnat Včelovinu návštěvníci Festivalu v centru dění. Byla i mezi degustovanými vzorky při Slavnostech vína.

Máte rádi medovinu? Zúčastněte se naší ankety Chutná vám medovina? na Otázkomat.cz

-les-