Pivo znali již staří Babyloňané před zhruba 4500 lety a v hojné míře ho konzumovali. Stejně důkladně se věnovali i jeho vaření – znali na 20 různých druhů piv. Většina z nich byla vyráběna z ječmene a měla kašovitou podobu. Jejich přehled přejímáme z publikace Pivovarnictví spisovatele Ladislava Chládka.
Čtěte také: Pivo ve starověku? Kašovité a pilo se slámkou
„Sikaru“, jak Babyloňané pivo nazývali, vyráběli v podstatě třemi různými způsoby. Z 20 druhů piv vyráběli 8 druhů z ječmene, 8 druhů ze špaldy (starý druh nešlechtěné pšenice) s přídavkem ječmene a 4 druhy z více surovin, ve kterých převažoval ječmen. Mezi jednotlivé typy piv patřily například:
- řídké pivo, vyrobené z ječmene
- černé pivo z ječmene s přídavkem malého množství špaldy
- jemné černé pivo; suroviny pro jeho výrobu obsahovaly 80 % pražené špaldy a 20 % sladové špaldy
- jemné bílé pivo, vyráběné ze špaldy a ze sladového ječmene
- červené pivo, vyráběné z pivních chlebů, pečených ze sladované špaldy
- PRIMA tmavé pivo, vařené ze tří dílů, tvořených pivními chleby, sladovanou a nesladovanou špaldou
- ležák; toto pivo bylo určeno zejména pro export do Egypta a bylo vařeno z ječmene a špaldy
- zbytkové pivo, vyráběné ze zbytků surovin z výroby všech piv; jednalo se o laciné pivo
Čím více špaldy bylo v pivě obsaženo, tím bylo pivo dražší.
Čtěte také: Babylonské pivní zákony: smrt prolití pivem a další tresty
-lm-
Zdroj obrázku: Meganjrutherford.com
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Když byly v roce 1913 rozluštěny chrámové tabulky z 25 a 24. století před naším letopočtem, přišel velký objev v pivní historii. S překvapením bylo zjištěno, že staří Sumerové i Babyloňané již znali výrobu sladu a piva. Do té doby se předpokládalo, že znali pouze datlové víno, možná také medovinu. Hliněné tabulky však přinesly mnohem více. Obsahovaly prastaré recepty na výrobu různých druhů piv, např. „pivo husté“, „pivo černé“ nebo „pivo červené“. Ve starém Babylonu bylo tehdy známo na 20 druhů piv. Čtěte podrobněji: Babyloňané byli pivními fajnšmekry. Znali 20 druhů piv […]