Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Avšak nalévání a popíjení vína správným způsobem se může zdát být vědou. V našem článku se dočtete, jak se vyvarovat společenským faux-pas, a přitom ani nemusíte být sommeliér.
Čtěte také: Jak poznat kvalitní víno v 5 krocích
Na červené kulatou, na bílé štíhlou
Základním pravidlem je zvolit správnou sklenici. Na červené víno zvolte kulatější sklenici, která je i nahoře otevřenější. Červené víno potřebuje styk se vzduchem, a proto je větší plocha hladiny vína ve sklenici lepší.
Naopak bílá vína nalévejte do úzkých sklenic, které se směrem nahoru zužují. Tento tvar připomíná květ tulipánu. Růžová vína pak servírujte do skleničky ve tvaru zvonu. Oba typy sklenic mají tu výhodu, že se tak lépe uvolňují aromatické látky. Pro šumivá vína jsou nejvhodnější vysoké a úzké skleničky, tzv. flétny.
Zásady servírování vína
Sklenici s vínem držte vždy za stopku nebo patku. Pokud byste skleničku drželi nahoře, byla by osahaná a to se považuje za faux-pas. Navíc by Vám víno příliš rychle zteplalo. Dále je nutné pohlídat si množství nalitého vína. Nikdy nenalévejte plnou sklenici, postačí zhruba třetina sklenice. Pokud to není vyloženě nutné, se sklenkou vína si neťukejte. Elegantněji bude vypadat, když skleničku jen decentně pozvednete. Při dolévání si dejte pozor, aby se hrdlo lahve nedotklo skleničky.
Čtěte také: Víno k jídlu? Poradíme, jak vybrat to pravé
-val-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme: