Koktejly proslavené filmem – 1. část

Ve svých slavných dobách se Hollywood vyžíval v bohatých dekoracích a tropických scenériích – neméně exotické byly i podávané drinky. Nabízíme Vám přehlídku těch nejlepších…

Magazín

James Bond (v podání Pierce Brosnana) s vodkou s martini

James Bond (v podání Pierce Brosnana) s vodkou s martini

Ve svých slavných dobách se Hollywood vyžíval v bohatých dekoracích a tropických scenériích – neméně exotické byly i podávané drinky. Nabízíme Vám přehlídku těch nejlepších.

Martini Dry

Byl to nejspíš barman hotelu Knickerbocker v New Yorku – Martini di Arma di Taggia – kdo namíchal koncem 19. století první Martini Dry. O složení jeho koktejlu se dodnes diskutuje, mezi hlavní ingredience ovšem nyní patří martini, gin a olivy. Když přišel do kin v roce 1935 snímek Po úředních hodinách (After Office Hours) s Clarkem Gablem a Constancí Bennetovou, nebyly ještě „tři martini místo oběda“ součástí novinářského prostředí. Film však přispěl k tomu, že zmíněný drink začal být spojován právě s touto branží.

Gibson

Gibson je v podstatě Martini Dry. Místo olivy se však používá koktejlová cibulka. Tento drink popíjela jako první tajemná osoba jménem Gibson. Drink je spojován s veleúspěšným filmem Vše o Evě (All About Eve) z roku 1950. Tento příběh, odhalující vady na kráse Brodwaye i její tajné intriky, má na kontě 12 nominací na Oscara a 6 udělených cen. Bette Davisová hraje brodwayskou divu Margo Channingsovou, která poskytne útočiště své „zbožňovatelce“ Eve Harringtonové (Ann Baxterová). „Přiznávám, že jsem už zažila lepší časy, ale ještě stále nejsem k mání za cenu jednoho koktejlu,“ poznamenala Margo v jedné ze scén.

Vodka s martini

Tisíce barmanů hledaly cestu k výraznému Martini Dry a vytvořily své vlastní verze. V receptuře tohoto drinku je gin nahrazen vodkou, čímž vzniká Vodka Martini, neboli Vodkatini. Tato varianta se objevila poprvé roku 1951 a proslavil ji James Bond. První filmovou bondovkou se slavným „protřepat, nemíchat“ byl Goldfinger z roku 1964.

Daiquiri

Postava Harryho „Steva“ Morgana ve filmu Mít a nemít (To Have and Have Not) z roku 1945 byla napsána podle Joe Russela, majitele Sloppy’s baru v Havaně. Proslavil se jak běžnými, tak mraženými Daiquiri, po nichž – jak píše Hemingway – „máte pocit, jako byste sjížděli po ledovci prašanem“.

Namíchejte si: Daiquiri – recept na přípravu

-val-
Zdroj obrázku: Geekscape.net

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


vycepni-zarizeni-dynamicky-2.gif
brand-745x100-1493717091.jpg

2 Replies to “Koktejly proslavené filmem – 1. část”

  1. […] Čtěte předchozí část: Koktejly proslavené filmem – 1. část […]

  2. […] také: Koktejly proslavené filmem – 1. část Koktejly proslavené filmem – 2. část Koktejly proslavené filmem – 3. […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.