Pivo si můžete uvařit i doma. Poradíme vám, jak na to

Už vás nebaví pít stále stejnou značku piva? Myslíte si, že byste pivo také zvládli vyrobit nebo chcete vyzkoušet, jestli vám může domácí pivo chutnat? Neváhejte a udělejte si vlastní pivo…

Magazín

Pivní půllitr

Už vás nebaví pít stále stejnou značku piva? Myslíte si, že byste pivo také zvládli vyrobit nebo chcete vyzkoušet, jestli vám může domácí pivo chutnat? Neváhejte a udělejte si vlastní pivo z mladinového koncentrátu, postup je jednoduchý.

Vybavení nemusí být drahé

Trh s takzvanými mikropivovary, respektive domácími drobnými pivovary, stále roste. Jde o velmi prostou plastovou nádobu s příslušenstvím, v které pivo dokvasíte. Internet je plný různých jednoduchých či profesionálních sad pro výrobu piva. V jádru jsou všechny stejné a liší se v kvalitě a hlavně v příslušenství. Základem je povětšinou plastová nádoba s víkem o objemu kolem 25 litrů, která slouží ke kvašení. Je vybavená otvorem pro kohoutek a dalším otvorem pro kvasnou zátku. Plastový kohoutek i kvasná zátka by samozřejmě včetně těsnění neměly chybět, vhodné je zakoupit i nějaké dlouhé míchadlo a nalepovací teploměr, který ulehčí práci. Vše se dá pořídit do jednoho tisíce korun.

Ležák, stout i cerveza

Mladinových koncentrátů jsou na internetu ke koupi stovky – od irských stoutů po mexickou cervezu. Jedna várka domácího piva z mladinového koncentrátu o váze necelých dvou kilogramů představuje až 25 litrů znamenitého moku. Takové „vaření“ domacího piva spočívá v rozmíchání mladinového koncentrátu spolu s dextrózou (kvasný cukr) a kvasnicemi ve zmiňované plastové nádobě, již dostatečně utěsněné a vybavené víkem, kvasnou zátkou a kohoutkem. Doba kvašení se liší podle typu piva – pilsner a ležák kvasí za nižších teplot kolem 15°C, ostatní druhy kvasí při teplotě vyšší než 20°C. Doba kvašení se odvíjí od teploty, tedy čím nižší teplota, tím delší doba kvašení.

Hotovo, stáčíme!

Vykvašené pivo se stačí do láhví, v kterých je připravena opět dextróza pro další kvašení, aby bylo pivo v láhvi dostatečně natlakované. Láhve leží ve stejné teplotě stejně dlouhou dobu jako při primárním kvašení. Poté je možné některé druhy piva konzumovat, ležák a například i pilsner je žádoucí minimálně dva měsíce nechat ležet v chladu – jejich chuť se tím zlepšuje.

Ačkoliv se procedura zdá být složitá, není. Na internetu je více obchodů, které nabízejí všechno vybavení a suroviny a i potřebné podrobné návody. Chce to mít jen řádnou chuť a trpělivost. Za to bude „domácí sládek“ odměněn skvělou chutí vlastního piva. Pak už je jen krůček k tomu, aby vařil své pivo od prvního kroku – od sladu.

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


brand-745x100-1493717091.jpg

One Reply to “Pivo si můžete uvařit i doma. Poradíme vám, jak na to”

  1. […] Coopers kromě své tradiční nabídky lahvových piv nabízí i různé mladinové koncentráty, které si lze koupit i v České republice. Mezi nejkupovanější Coopers koncentráty u nás se řadí Coopers Pilsner svou chutí připomínající český pilsner, Coopers European Lager napodobující klasické evropské lažáky nebo Coopers Australian Bitter, který je typickým hořkým světlým australským pivem. Mladinové koncentráty z Austrálie však pro amatérské domácí sládky nabízí velkou škálu druhů piva. Čtěte také: Pivo si můžete uvařit i doma. Poradíme vám, jak na to […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.