Už vás nebaví pít stále stejnou značku piva? Myslíte si, že byste pivo také zvládli vyrobit nebo chcete vyzkoušet, jestli vám může domácí pivo chutnat? Neváhejte a udělejte si vlastní pivo z mladinového koncentrátu, postup je jednoduchý.
Vybavení nemusí být drahé
Trh s takzvanými mikropivovary, respektive domácími drobnými pivovary, stále roste. Jde o velmi prostou plastovou nádobu s příslušenstvím, v které pivo dokvasíte. Internet je plný různých jednoduchých či profesionálních sad pro výrobu piva. V jádru jsou všechny stejné a liší se v kvalitě a hlavně v příslušenství. Základem je povětšinou plastová nádoba s víkem o objemu kolem 25 litrů, která slouží ke kvašení. Je vybavená otvorem pro kohoutek a dalším otvorem pro kvasnou zátku. Plastový kohoutek i kvasná zátka by samozřejmě včetně těsnění neměly chybět, vhodné je zakoupit i nějaké dlouhé míchadlo a nalepovací teploměr, který ulehčí práci. Vše se dá pořídit do jednoho tisíce korun.
Ležák, stout i cerveza
Mladinových koncentrátů jsou na internetu ke koupi stovky – od irských stoutů po mexickou cervezu. Jedna várka domácího piva z mladinového koncentrátu o váze necelých dvou kilogramů představuje až 25 litrů znamenitého moku. Takové „vaření“ domacího piva spočívá v rozmíchání mladinového koncentrátu spolu s dextrózou (kvasný cukr) a kvasnicemi ve zmiňované plastové nádobě, již dostatečně utěsněné a vybavené víkem, kvasnou zátkou a kohoutkem. Doba kvašení se liší podle typu piva – pilsner a ležák kvasí za nižších teplot kolem 15°C, ostatní druhy kvasí při teplotě vyšší než 20°C. Doba kvašení se odvíjí od teploty, tedy čím nižší teplota, tím delší doba kvašení.
Hotovo, stáčíme!
Vykvašené pivo se stačí do láhví, v kterých je připravena opět dextróza pro další kvašení, aby bylo pivo v láhvi dostatečně natlakované. Láhve leží ve stejné teplotě stejně dlouhou dobu jako při primárním kvašení. Poté je možné některé druhy piva konzumovat, ležák a například i pilsner je žádoucí minimálně dva měsíce nechat ležet v chladu – jejich chuť se tím zlepšuje.
Ačkoliv se procedura zdá být složitá, není. Na internetu je více obchodů, které nabízejí všechno vybavení a suroviny a i potřebné podrobné návody. Chce to mít jen řádnou chuť a trpělivost. Za to bude „domácí sládek“ odměněn skvělou chutí vlastního piva. Pak už je jen krůček k tomu, aby vařil své pivo od prvního kroku – od sladu.
-les-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Coopers kromě své tradiční nabídky lahvových piv nabízí i různé mladinové koncentráty, které si lze koupit i v České republice. Mezi nejkupovanější Coopers koncentráty u nás se řadí Coopers Pilsner svou chutí připomínající český pilsner, Coopers European Lager napodobující klasické evropské lažáky nebo Coopers Australian Bitter, který je typickým hořkým světlým australským pivem. Mladinové koncentráty z Austrálie však pro amatérské domácí sládky nabízí velkou škálu druhů piva. Čtěte také: Pivo si můžete uvařit i doma. Poradíme vám, jak na to […]