Víno s kolou je fenoménem nejen u náctiletých. Jak vzniklo?


Víno s colou

Houba, pojmenování skupiny živých organismů, ale i název míchaného kotejlu. Houba, neboli polejvák je oblíbený především u mladších konzumentů, kteří dávají přednost jeho příznivé ceně a snadné výrobě.

Co to vlastně houba je?

Houba je směs červeného vína s kolou v poměru dle chuti. Nejčastěji se setkáváme s poměrem 1:1 nebo 2:3. Ale záleží jen na vaší chuti a také kvalitě vína. Na houbu se většinou používají levnější a méně kvalitnější vína. Dobré je do nápoje přidat kostky ledu, které nápoj vychladí.

Jak houba vznikla?

Stejně jako u mnoha koktejlů jsou počátky i této směsi nepřesné. Přesto je nejvíce pravděpodobné, že pochází ze Španělska a popularitu získala v 70. letech. Houba, ve španělsku nazývaná Chalimocho nebo Kalimotxo, údajně vznikla během festivalu, kde se prodávalo víno. Jeden z obchodníků zjistil, že jeho víno není v dobrém stavu. Aby zjemnil kyselou chuť vína, smíchal ho se stejným množstvím Coca-Coly, přidal led a směs zkusil prodat. A měl úspěch! Lidem Chalimocho zachutnalo.

Jak jí říkají jinde?

V Česku se houbě říká také dvojboj, mičuda nebo polejvák. A jak ji nazývají v jiných státech?

  • Španělsko – Chalimocho nebo Kalimotx
  • Chile – Jote
  • Jižní Afrika – Catemba
  • Maďarsko – Vadász (ve významu lovec)
  • Chorvatsko, Slovensko – Bambus (pokud je bambus smíchaný 1:1 často se nazývá „gulozan“)

Co vy a houba? Zúčastněte se naší ankety Chutná vám víno s kolou? na Otázkomat.cz

-ver-

Zdroj obrázku: ScienceOfDrink.com