Japonské Sake – i rýži lze vykvasit v alkohol

Magazín

Sake

Japonci pojmem sake nazývají veškeré alkoholické nápoje. Avšak tradiční japonský alkoholický nápoj sake, zvaný Japonci jako seišu nebo nihonšu, byl objeven zhruba v třetím století našeho letopočtu jako jedno z dalších využití rýže. Proslavil se také jako nápoj japonských pilotů kamikadze v Druhé světové válce. Nyní jeho postavení na trhu v Japonsku upadá.

Sake vzniklo kvašením rýže

Alkoholické Sake vzniká kvašením rýže ve vodě samozřejmě s pomocí kvasinek. Proces je velmi podobný kvašení piva nebo vína. Používají se speciální odrůdy rýže, které obsahují hodně škrobu.

Sake většinou obsahuje více jak 14 % alkoholu. Obsah alkoholu někdy šplhá k 17 % hranici. „V roce 1944 během Druhé světové války začali japonští výrobci sake přidávat do sake alkohol, aby byl nápoj silnější,“ píše na svém webu firma Tamanohiraki z Kyota.

Sake teplé i studené

Rýžový drink Sake se obvykle pije ohřátý na více než třicet stupňů celsia. Nalije se do keramické karafy, která se vloží do teplé vody, takto se sake ohřeje. Poté se z karafy nalévá do malých, nejčastěji keramických nebo dřevěných kalíšků. V létě se však popíjí studené o teplotě kolem deseti stupňů. Sake si můžete zakoupit už i na japonské ulici v automatu v drobných skleničkách.

Původně se však sake pilo pouze ve společnosti. I v dnešní době není vhodné nalévat si v restauraci nápoj sám, ale měli byste počkat, až vás někdo obslouží. V Česku si lze sake zakoupit ve speciálních prodejnách, suši restauracích nebo i v internetových obchodech s příslušenstvím pro bojová umění.

„Sake lze chuťově klasifikovat na základě suchosti a sladkosti nápoje,“ vysvětlují výrobci z Kyota a dodávají, že velmi záleží na rovnováze mezi množstvím cukru a kyselin. Čím vyšší je množství kyseliny v nápoji, tím suší je. Nápoj Sake obsahuje více druhů kyselin, například kyselinu mléčnou, jantarovou, jablečnou nebo citronovou.

Připravte si sake doma: Sake – recept na japonský alkohol

-les-

Partner portálu:

Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:

Nakoupit v obchodě Alkohol.cz ↗
a podpořit tak ALKOHOLIA.CZ


vycepni-zarizeni-dynamicky-2.gif
brand-745x100-1493717091.jpg

One Reply to “Japonské Sake – i rýži lze vykvasit v alkohol”

  1. […] Japonské saké se často označuje jako „rýžové víno“. Podává se buď studené nebo horké, většina druhů saké má 14 až 17 procent alkoholu. Čtěte více: Sake – I rýži lze vykvasit […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.