Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně.
Oblíbený sezonní alkoholický nápoj burčák, zkvašený mošt z vinné révy, obsahuje mnohem menší obsah alkoholu, než jaké často předpokládá velká část veřejnosti. Obsah alkoholu v burčáku se obvykle pohybuje mezi 1 a 7 procenty (nejčastěji mezi 4 a 6). U vína je obsah alkoholu dvakrát až třikrát vyšší, přibližně 12 procent. I zde ale procento liší druh od druhu.
Obsah alkoholu v burčáku
Alkoholický Burčák je především laickou veřejností neprávem považován za nápoj s vyšším obsahem alkoholu než víno. Domněnka vznikla zřejmě z důvodu, že kvasící vinný nápoj musí být díky svým charakteristickým vlastnostem silnější, než samotné víno, kterému v rámci procesu výroby předchází.
Skutečnost je ale jiná. Obsah alkoholu se u kvalitních burčáků zpravidla pohybuje okolo 4 až 6 procent. U vína je obsah alkoholu přitom asi 12 objemových procent, tedy přibližně dvakrát až třikrát více než u burčáku. Burčák tedy obsahuje zhruba stejné množství alkoholu jako 12° pivo.
Burčák podle zákona
Názvem burčák nelze označit jakýkoli kvasící mošt. Dle zákona musí burčák pocházet pouze z čerstvých hroznů révy vinné, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Burčák lze prodávat pouze čtyři měsíce v roce, mezi 1. srpnem a 30. listopadem roku v němž byly vinné hrozny sklizeny. Nesmí se také ředit vodou.
Výrobci burčáku museli donedávna dodržovat také zásady týkající se obsahu alkoholu v nápoji. Zákon nařizující tuto povinnost byl ovšem v roce 2004 zrušen a současná legislativa už tuto podmínku neobsahuje. Podle původních nařízení musel burčák obsahovat nejméně 1 objemové procento a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu.
U burčáku povětšinou platí, že čím více procent alkoholu nápoj obsahuje, tím je kvalitnější. Nic se však nesmí přehánět. Dle odborníků je ideální počet objemových procent v burčáku přibližně 6. Kvalitní burčák (za předpokladu, že je vyroben z bílých hroznů) by měl mít světle žlutou barvu a být více či méně zkalen kvasným kalem. Zřídka lze narazit také na červený burčák vyráběný z modrých hroznů révy vinné.
-lm-
Partner portálu:
Díky Alkohol.cz jste si mohli přečíst tento článek — prosím podpořte nákupem v obchodě Alkohol.cz tento portál ALKOHOLIA.CZ a přečtěte si další skvělé články o alkoholu v budoucnu — mnohokrát Vám děkujeme:
[…] Celých osm dní v termínu od 30. září do 7. října 2011 bude brněnské náměstí Svobody ožívat celodenním veselím. Představí se celkem 14 vinařství, která budou připravena prezentovat v rámci ochutnávky celkem 70 vzorků vybraných vín. U každého vinařství budou k dostání degustační pohárky a praktické závěsky pohárků za krk. Víno, které návštěvníky osloví, si poté budou moci odnést v lahvové podobě. Nebude chybět také pro toto období typická česká národní specialita – burčák. Čtěte podrobněji: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně […]
[…] Čtěte také: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně […]
Zrovna dneska jsme si s manželkou koupili burčák poprvé a musím říct, že v nás pěkně bublá :-)
[…] také: Burčák není silnější než víno, alkoholu obsahuje až třikrát méně Burčák je specialitou střední Evropy. Pravý se vyrábí jen z českých hroznů ▼ […]
Burčák je super!