České pivo je zdravější než zahraniční, dokládá nová studie


Pivo ve sklenici

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) zveřejnil nové poznatky o složení českého piva. Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu potvrdil jedinečné vlastnosti českého piva, které ukazují, že české pivo má více zdraví prospěšných látek než zahraniční.

Dlouhodobé výzkumy ukazují, že umírněná konzumace českého piva může mít pozitivní vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter. České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitamínů skupiny B, než piva zahraniční, a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj.

České pivo prospěšnější než zahraniční

„Porovnávali jsme 22 tuzemských a 16 zahraničních piv, ve kterých jsme analyzovali vitamíny skupiny B, polyfenolové látky, fytoestrogeny, sacharidy a vlákninu. Ve všech sledovaných parametrech bylo možno české pivo odlišit, množství sledovaných benefitních látek bylo obecně vyšší. Například vitamínu B6 obsahuje až o 45 % více, vitamínu B1 o 30 % více a fytoestrogenů o 55 % více,“ doplnil Karel Kosař.

„Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o 8 jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodala Ing. Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS, „což je předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů. Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny.“

Umírněnou konzumací piva k lepšímu zdraví

Doporučené denní dávky českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou 3 třetinky pro muže a o jednu méně pro ženy; již tato dávka českého piva umožňuje pokrýt například 100% doporučenou denní dávku vitamínu B1. Navíc pivo obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok. Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji.

„Střídmou konzumaci českého piva je možno považovat za vynikající prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter,“ dodala Ing. Věra Hönigová.

Čtěte také:
Pitím piva k lepšímu zdraví – 1. část
Pitím piva k lepšímu zdraví – 2. část
Pitím piva k lepšímu zdraví – 3. část