Svařené třešňové pivo „Glühbier“ je hitem vánočních trhů v Německu


Glühbier

Glühbier, pochoutka německých vánočních trhů

Většinou přes zimu konzumace piva klesá, neboť lidé dávají přednost teplým nápojům, jakými je grog, punč nebo svařené víno.

Glühbier je proto skvělý nápoj pro milovníky piva, kteří se svého nápoje nechtějí vzdát ani v zimě a zárověň touží po příjemném zahřátí.

Co je to Glühbier?

Glühbier je svařené pivo doplněné třešňovou šťávou, rumem a dalšími přísadami. Chutí může připomínat svařené víno, není ale tak sladké a mnohem lépe se tráví. Krémová pěna a lahodná vůně dokreslují atmosféru Vánoc.

Tento nápoj údajně vymysleli studenti informatiky, kteří z něj s pomocí internetu udělali hit Vánoc v Německu.

Ingredience a domácí recept

Pro přípravu Glühbier potřebujeme:

  • tmavé pivo
  • třešňovou šťávu
  • hnědý rum
  • citrónovou šťávu
  • cukr
  • hřebíček, badyán, vanilkový lusk a skořici

Nápoj se vaří ve větším, ideálně alespoň pětilitrovém hrnci (nesmíme zapomenout na pěnu). Pivo nesmí přesáhnout teplotu 60°C (pro regulaci je dobré využít kuchyňský teploměr).

Když pěna opadne, přidá se cukr a za stálého míchání se nápoj vaří. Pro sladší chuť je potřeba více cukru, místo něj je také možné použít med. Po chvilce míchání přidáme koření. Nyní můžeme teplotu zvýšit na 70°C, při vyšší teplotě by se ale alkohol odpařil. Přidáme citrónovou šťávu a rum a poté vaříme zhruba dalších 20 minut. Nakonec přilijeme třešňovou šťávu. Do sklenice můžeme před podáváním položit plátek citrónu pro zlepšení chuti.

-ver-

Zdroj obrázku: FirstBreeze.com